2008. június 8., vasárnap

Köményes sertéssült


Nem bírtam ellenállni a hentesnél egy kisebb darab csontos-bőrös sertéskarajnak, így sertéssült lett ebédre, noha nem igazán van szezonja.
Egyben sütöttem meg, és hála a villanysütőnek, olyan lett, mint korábban gázsütőben soha, kívül ropogós piros, belül vajpuha ízes-szaftos.
Külön jópont a hentesnek, hogy a szűzpecsenyét nem lopta ki belőle csontozásnál, így azt is betettem a tepsibe félidőben, baconbe tekerve. A csontot – amin még azért volt egy kis hús is- szintén együtt sütöttem a hússal: jót tett a pecsenyelének, meg utána a kutyáim étvágyának is.
Ebédkor aztán boldogan konstatáltuk, hogy ezután az egybesült húsok is gyakrabban kerülnek terítékre, ha már ilyen jól el lehet készíteni ebben a sütőben.
Érdemes nagyobb darab húst sütni így, mert hidegen is finom erőspaprikával, paradicsommal.

Recept

Kb. egy kilós csontos bőrös karaj szűzpecsenyével
2 fej hagyma
egy fej fokhagyma
3-4 ág rozmaring
kakukkfű
köménymag
római kömény-mag
paprikakrém
4-5 szelet bacon
só, olaj

A húsdarabot a hentessel kicsontoztattam, aki a szűzpecsenyét is levágta róla.
A színhúsokat jól megsózom, beszórom a köménymagokkal, kakukkfűvel, ezeket jól bele is dörzsölöm, megkenem paprikakrémmel. A szűzpecsenyét beletekerem a szalonnába és további felhasználásig félreteszem. A karaj bőrét bekockázom.
Egy nagyobb tepsit a tűzhelyre teszek, kevés olajat forrósítok benne és a karajdarabot a bőrös oldala kivételével minden oldalán elősütöm. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítem.
Amikor az elősütéssel végzek, a tepsibe beleteszem a húsos csontot is, a húsok mellé szórom a felnegyedelt hagymát és melléteszem a keresztben héjastul félbevágott fokhagymát, meg a rozmaringágakat. Öntök alá kevés vizet és kb. két óra alatt ropogósra sütöm. Egy és negyed óra elteltével a baconbe tekert szűzpecsenyét is melléteszem, hogy együtt süljenek meg. A bacon különösen jó ízt ad a hagymás-rozmaringos pecsenyelének. A sült fokhagymát a húsra kenve lehet elfogyasztani.
Petrezselymes sült újkrumplival és jégbe hűtött kovászos uborkával kísértük.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails