A mai nappal ismét kezdetét veszi a gasztrobloggerek jótékonysági akciója, a Segítsüti, amelyben ismét részt veszek. Idén a Down Egyesületet támogatjuk, a licitekkel a Down-szindrómás gyerekek készség- és képességfejlesztéséhez szeretnénk hozzájárulni.
2011. március 30., szerda
Segítsüti 2011 - Csokis áfonyás töltött kalács (Babka)
A mai nappal ismét kezdetét veszi a gasztrobloggerek jótékonysági akciója, a Segítsüti, amelyben ismét részt veszek. Idén a Down Egyesületet támogatjuk, a licitekkel a Down-szindrómás gyerekek készség- és képességfejlesztéséhez szeretnénk hozzájárulni.
2011. március 23., szerda
Segítsüti 2011
2011. március 21., hétfő
Cottage pie
Ez az étel azóta izgatja a fantáziámat, amióta az egyik Gordon Ramsay-főzőműsorban láttam. Pár hete el is jutottam odáig, hogy elkészítsem, a kiindulási alap a Szakácsok Könyvében található recept volt.
2011. március 9., szerda
Narancsos muffin
Kisfiunk megszületése után az élet kezd visszatérni a régi kerékvágásba, mert az én felépülésem is rohamléptekben történik szerencsére, és gyermekünk - lekopogom - igazi mintagyerek: eszik, alszik, mosolyog.
Ezt a muffint még a szülés előtt sütöttem, Stahl Judit receptje alapján, mert terhességem alatt - csakúgy, mint máskor is - igencsak kívántam az édességet.
Tavalyig makacsul ellenálltam a világból mindenfelől az emberre támadó muffin-mániának, de aztán beadtam a derekam és vettem két szilikonos muffintepsit, és én is beálltam a muffinkészítők sorába. Ennek az egyszerű süteménynek a legfőbb előnye, hogy a végtermék jobban adagolható, mint egy tepsinyi sütemény, vélhetően csak egy-két darabot eszem meg belőle, nem pedig az egész tepsit, egyszerűbb uzsonnára elcsomagolni és tényleg egy fakanál elég a készítéséhez.
Recept
10 dkg finomliszt
egy teáskanál szódabikarbóna
2 narancs lereszelt héja, fél narancs leve
egy tojás
10 dkg barnacukor
10 dkg narancslekvár
20 dkg natúr joghurt
fél deci olaj
A sütőt 180 fokra előmelegítem, a szilikonos muffinformám mélyedéseit nagyon vékonyan kikenem olajjal. A szárazanyagokat – lisztek, sütőpor, szódabikarbóna, narancshéj – egy tálban elvegyítem. Másik tálba a nedves hozzávalók kerülnek: a tojást elkeverem a cukorral, joghurttal, narancslekvárral és a narancslével , hozzáadom az olajat és habverővel jól elkeverem. Ekkor hozzáadom a lisztes keveréket, fakanállal eldolgozom. A masszát a tepsi mélyedéseibe kanalazom és a süteményt kb. 20-25 perc alatt készre sütöm.
Szerintem baracklekvárral is nyugodtan elkészíthető.
A recept a Bezzeganyán jelent meg először.