A gasztroblogokat olvasgatva láttam, hogy sokaknál kiinduló pont Horváth Ilona szakácskönyve. Nálunk ez másként alakult, mert anyukám nem szerette igazán, így F.Nagy Angélán és az Ínyesmesteren szocializálódtam, ronggyá olvasva mindkettőt. A következő recept F.Nagy Angéla A család szakácskönyve című művéből származik, amit azért szeretek, mert könnyen érthető és elkészíthető ételeket tartalmaz, minden kategóriában.
A szórós túrós ideális első próbálkozás olyanoknak, akik nem igazán főzőcskéznek, és nincs olyan eszköz-és gépparkjuk, mint a gyakorlottabbaknak, ugyanis a két szép kezecskénket használva elkészíthető és gyakorlatilag elronthatatlan. Arra kell csak figyelni, hogy a tepsit tényleg vastagon vajazzuk ki, nehogy leégjen a sütemény.
A végeredmény olyan, mint egy jóféle túrós pite, de nem száraz, és nem sok benne a tésztás rész. Állaga engem a rizsfelfújtra emlékeztetett, legjobb benne a kicsit sültebb kéreg.
Recept
10 dkg vaj
25 dkg rétesliszt
15 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
50 dkg túró
egy citrom reszelt héja
5 dkg mazsola
2 dl tej
2 tojás
A vaj felével kikenek egy tepsit. A por alakú hozzávalókat egy tálban összekeverem és a felét rászórom a vajra. A vilával kissé áttört túrót egyenletesen rászórom, meghintem a mazsolával és a reszelt citromhéjjal, majd a maradék lisztkeveréket rászórom. A tejet és a két egész tojást elkeverem, és ráöntöm a tepsi tartalmára úgy, hogy mindenütt érje. A tetejére morzsolom a maradék vajat és forró sütőben kb. fél óra alatt megsütöm .A teteje legyen aranybarna. Aki szereti, tálalásnál megszórhatja porcukorral, én ezt nem kultiválom.
A szórós túrós ideális első próbálkozás olyanoknak, akik nem igazán főzőcskéznek, és nincs olyan eszköz-és gépparkjuk, mint a gyakorlottabbaknak, ugyanis a két szép kezecskénket használva elkészíthető és gyakorlatilag elronthatatlan. Arra kell csak figyelni, hogy a tepsit tényleg vastagon vajazzuk ki, nehogy leégjen a sütemény.
A végeredmény olyan, mint egy jóféle túrós pite, de nem száraz, és nem sok benne a tésztás rész. Állaga engem a rizsfelfújtra emlékeztetett, legjobb benne a kicsit sültebb kéreg.
Recept
10 dkg vaj
25 dkg rétesliszt
15 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
50 dkg túró
egy citrom reszelt héja
5 dkg mazsola
2 dl tej
2 tojás
A vaj felével kikenek egy tepsit. A por alakú hozzávalókat egy tálban összekeverem és a felét rászórom a vajra. A vilával kissé áttört túrót egyenletesen rászórom, meghintem a mazsolával és a reszelt citromhéjjal, majd a maradék lisztkeveréket rászórom. A tejet és a két egész tojást elkeverem, és ráöntöm a tepsi tartalmára úgy, hogy mindenütt érje. A tetejére morzsolom a maradék vajat és forró sütőben kb. fél óra alatt megsütöm .A teteje legyen aranybarna. Aki szereti, tálalásnál megszórhatja porcukorral, én ezt nem kultiválom.
Én ezt "lusta asszony rétese" néven ismerem és naaaagyon finom:-)
VálaszTörlésaz ínyesmester nálunk is darabokban, de még funkcionál :)
VálaszTörlésÉn Bólyi túrosnak ismerem, de a recept ugyanaz. Egyszerű és finom!!
VálaszTörlésZsu, most is ezt ettem, a túróra meggyet szórtam és úgy fejeztem be.
VálaszTörlés