Hétvégén sikerült végre epret befőznöm. Ennek a gyümölcsnek most van szezonja, de a kedvezőtlen időjárás és árvíz miatt az ára nem igazán ezt tükrözi, még mindig 6-700 Ft körül mozog kilója. Ennél azonban én jóval kedvezőbb költséggel állítottam elő a télire valót.
Ugyan a Tahi Eperfesztivált idén elmosta a Duna és valószínűleg július30 körül kerül megrendezésre, a környékbeli termelők az út szélén kocsiból, kisasztalról kínálják a portékájukat. Én is egy hasonlóan árusító nénitől vettem az epret, amit 700 Ft-ról 600 Ft-ra alkudtam le, de a néni nagyon kedves volt, mert külön kis zacskóban adott ingyen vagy fél kilónyi kissé ütődött gyümölcsöt, miután megkérdezte, hogy szoktam-e habot vagy turmixot készíteni. Hazaérve neki is fogtam a lekvárfőzésnek, amihez ugye meg kell mérni az epret. Ekkor döbbenten tapasztaltam, hogy nem négy, hanem öt kiló eper boldog tuladonosa lettem 2400 forintért, ami azért igen jó ár. A néni vagy elmérte, vagy nem akart tovább ülni a tűző napon, vagy csak egyszerűen nagylelkű volt, mindenesetre én ennek nagyon örültem.
Recept
4 kg eper tisztán mérve
1 kg cukor
2 db Haas Quittin 3:1 arányú befőzőszer
1 db Haas Quittin 2.1 arányú befőzőszer
egy citrom leve (opcionális)
Az epret kicsumázom, nagyon alaposan folyó vízzel leöblítem és egy megfelelő méretű – lehetőleg rozsdamentes vagy ép zománcú – fazékba teszem. Mivel mi a darabos lekvárt szeretjük, amiben jóformán egész eperszemek vannak, nem darabolom a gyümölcsöt, hanem krumplitörővel megabajgatom. Rászórom a befőzőszert (a 2:1 arányú használata kényszermegoldás volt, mert három kg gyümölcsre készültem), majd lassú tűzön állandóan kevergetve felforralom.Ha már forr, hozzáadom a cukrot, a citromlét, ha kicsit keményebb állagú lekvárt szeretnék, és újraforrástól számítva öt percig főzöm. Azon forrón kiforrázott üvegekbe kanalazom, rácsavarom a tetőt és fejre állítom. Így hagyom öt percig, utána talpukra állítom az üvegeket, megvárom, amíg kihűlnek, utána pedig a kamrapolcra sorakoztatom őket.
14 kisebb üveg lett ebből a mennyiségből, de egyet már következő nap megettünk egy süteményhez.
A lekvár állaga elég híg, tele van gyümölcsdarabokkal, így desszertöntetként is kiválóan hasznosítható.
Ugyan a Tahi Eperfesztivált idén elmosta a Duna és valószínűleg július30 körül kerül megrendezésre, a környékbeli termelők az út szélén kocsiból, kisasztalról kínálják a portékájukat. Én is egy hasonlóan árusító nénitől vettem az epret, amit 700 Ft-ról 600 Ft-ra alkudtam le, de a néni nagyon kedves volt, mert külön kis zacskóban adott ingyen vagy fél kilónyi kissé ütődött gyümölcsöt, miután megkérdezte, hogy szoktam-e habot vagy turmixot készíteni. Hazaérve neki is fogtam a lekvárfőzésnek, amihez ugye meg kell mérni az epret. Ekkor döbbenten tapasztaltam, hogy nem négy, hanem öt kiló eper boldog tuladonosa lettem 2400 forintért, ami azért igen jó ár. A néni vagy elmérte, vagy nem akart tovább ülni a tűző napon, vagy csak egyszerűen nagylelkű volt, mindenesetre én ennek nagyon örültem.
Recept
4 kg eper tisztán mérve
1 kg cukor
2 db Haas Quittin 3:1 arányú befőzőszer
1 db Haas Quittin 2.1 arányú befőzőszer
egy citrom leve (opcionális)
Az epret kicsumázom, nagyon alaposan folyó vízzel leöblítem és egy megfelelő méretű – lehetőleg rozsdamentes vagy ép zománcú – fazékba teszem. Mivel mi a darabos lekvárt szeretjük, amiben jóformán egész eperszemek vannak, nem darabolom a gyümölcsöt, hanem krumplitörővel megabajgatom. Rászórom a befőzőszert (a 2:1 arányú használata kényszermegoldás volt, mert három kg gyümölcsre készültem), majd lassú tűzön állandóan kevergetve felforralom.Ha már forr, hozzáadom a cukrot, a citromlét, ha kicsit keményebb állagú lekvárt szeretnék, és újraforrástól számítva öt percig főzöm. Azon forrón kiforrázott üvegekbe kanalazom, rácsavarom a tetőt és fejre állítom. Így hagyom öt percig, utána talpukra állítom az üvegeket, megvárom, amíg kihűlnek, utána pedig a kamrapolcra sorakoztatom őket.
14 kisebb üveg lett ebből a mennyiségből, de egyet már következő nap megettünk egy süteményhez.
A lekvár állaga elég híg, tele van gyümölcsdarabokkal, így desszertöntetként is kiválóan hasznosítható.
Jó lehet! (irigykedő szmájli) nálunk hétvégén 1200 pénz volt kilója, de nem is nagyon volt eper, így az idén is elmarad az eperlekvár főzés...
VálaszTörlésSzép! A színe is! A szeddmagadban 380 Ft. volt.
VálaszTörlésIgen, ez az amit én a hétvégére tervezek... (Mi is a darabos lekvárért vagyunk oda, a párom kanállal eszi ;-)
VálaszTörlésKata, tudom, hogy nagy szerencsém volt a beszerzésnél, anyukám is ezerért vett, na persze ugye, ha magam szedtem volna, mint "saját levében"....
VálaszTörlésNotburga, ugyanez dettó, és még azt mondják, hogy a férfiak nem édesszájúak:-)
Várunk!http://szepsegtar.blogspot.com/2010/06/szolgalati-kozlemeny-gasztrobloggerek.html
VálaszTörlés