Nagyon szeretem a tökmagos pogácsát, így elhatároztam, hogy szilveszterre el is készítem. Elkezdtem hozzá keresni a legmegfelelőbb receptet, végül egyértelműen Millie nyert a leírás és a csodálatos fotó alapján.
Nemcsak finom lett, hanem nagyon szép is, hamar el is fogyott.
Egyetlen különbség az övéhez képest, hogy a felhasznált tökmagolajtól az én pogácsáim belül kicsit zöldes árnyalatúak lettek, de ezt senki se kifogásolta.
egy kis pohár (15 deka) natúr joghurt
12,5 dkg juhtúró
1 dl tejszín
1 tojás
1 csomag szárazélesztő
35 dkg liszt
4 evőkanál tökmagolaj
10 dkg tökmag (natúr)
2 teáskanál só
A hozzávalókból robotgép segítségével rugalmas (inkább puha) tésztát dagasztok, ezután kézzel beledolgozom a tökmagot. Langyos helyen duplájára kelesztem, majd lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom és pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Felvert tojással megkenem, hagyom negyed órát pihenni (amíg a sütő bemelegszik) majd előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütöm. Nehéz megállni, hogy még melegen ne egye meg az egészet az ember. Kb. 24 darab lett belőle.
Még eddig nem csináltam ilyen magvas pogácsát, de nagyon guszta a tiéd! Biztosan nagyon ízletes is .
VálaszTörlésSzia Zsuzsi!
VálaszTörlésAz 1 db tojást is bele kell keverni a tésztába, vagy azzal csak meg kell kenni a tetejét? És ha nincs tökmagolaj otthon, mivel tudom helyettesíteni? Este készülök megsütni ezt a gyönyörűséget. :)
Köszi,
Kata
Nem teszek tojást a tésztába, csak megkenem vele. Szerintem sima olajjal helyettesítheted nyugodtan.
VálaszTörlésSok sikert hozzá!
Köszi Zsuszi! Végül én raktam bele tojást, nem is lett annyira jó. Legközelebb kihagyom. :)
VálaszTörlésK.