Ez a desszert még a
lányom névnapjára készült, és olyan sikere volt, hogy úgy gondoltam, megosztom
veletek is. A piskótája sima kakaós vizes piskóta, a krémje
joghurtos-mascarponés-epres, nem nehéz, és inkább savanykás, mint édes. Az
elkészítésénél majdnem történt egy kis malőr, mert a viszonylag sok krémhez
kevésnek tűnt a zselatin, de egy csomag épp kéznél levő habfixálóval sikerült
megoldani a problémát. Bármilyen más bogyós gyümölccsel is finom, de nálunk a gyerekek mindig csokis-epres összeállítást kérnek, ha már tortáról van szó.
Recept
A tésztához
4 tojás
20 dkg cukor
9 evőkanál víz
egy sütőpor
12 dkg liszt
3 dkg keserű kakaópor
20 dkg cukor
9 evőkanál víz
egy sütőpor
12 dkg liszt
3 dkg keserű kakaópor
A krémhez
25 dkg eper
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
egy kis pohár natúr joghurt
6 evőkanál cukor
egy evőkanálnyi citromlé
egy Dr. Oetker Zselatin fix (hidegen keverhető) + egy csomag habfixáló vagy 2 zselatin fix
A tetejére eperszemek
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
egy kis pohár natúr joghurt
6 evőkanál cukor
egy evőkanálnyi citromlé
egy Dr. Oetker Zselatin fix (hidegen keverhető) + egy csomag habfixáló vagy 2 zselatin fix
A tetejére eperszemek
Először a torta alapját készítem el. Ehhez a tojások sárgáját
habosra keverem a cukorral, kanalanként hozzáadom a vizet, utána a kakaóval, sütőporral
elkevert lisztet, végül pedig a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Sütőpapírral bélelt, kb. 24-25 centi átmérőjű kapcsos
tortaformába öntöm, és előmelegített 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt
megsütöm. Rácsra téve kihűtöm, majd két lapra vágom.
A krémhez az epret a cukorral és a citromlével botmixer
segítségével pépesítem, hozzákeverem a szobahőmérsékletű mascarponét, meg a
joghurtot. A tejszínt a zselatinnal és habfixálóval kemény habbá verem (ha túl
keménynek tűnik, a végén kevés epres krémmel lazítom), és összeforgatom az
epres-mascarponés résszel. Az alsó tortalapot megkenem a krémmel (nem kell
sajnálni), végül körbekenem vele az egész tortát. Egy éjszakára a hűtőbe
teszem, másnap, tálalásnál eperszemekkel díszítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése