Ezt a kalácsot ajándékba sütöttem, anyut és az öcsémet leptem meg vele, akik mindketten nagy kalácsfogyasztók, reggelire általában kalácsra kenve pusztítják el az előző évi befőzés eredményét. Mi inkább elsütögetjük a lekvárjainkat, de lehet, hogy ez változni fog, mert a kalács nagyon szépen sikerült.
Maci receptje alapján sütöttem, és az előírásokat végig betartottam, csak két szűk marék mazsolával gazdagítottam a tésztát. A formázást az itt látott négyes fonás alapján végeztem, és – legnagyobb meglepetésemre – elsőre sikerült, sőt könnyűnek találtam, bár lehet, hogy ez csak amiatt volt, hogy tegnap a kelt ostoros rétes készítésénél eléggé szenvedtem a fonással.
A sikeren felbuzdulva úgy vélem, fogok én még kalácsot sütni.
Recept
50 dkg liszt
3 púpos evőkanál cukor
6 dkg olvasztott vaj
2 tojás sárgája
3 dl meleg tej
egy csomag porélesztő
egy mokkáskanál só
két szűk marék mazsola
A lisztet és az élesztőt elkeverem. A tojássárgát a vajjal, 2 dl tejjel és a cukorral, meg a sóval összekeverem, és a folyadékhoz folyamatosan adagolom a lisztet és a maradék tejet. Robotgéppel addig dagasztom az egyveleget, amíg ruganyos, hólyagos tésztát nem kapok. (Ha a liszt még további tejet venne fel, természetesen lehet hozzáadni, de nekem a 3 dl bőven elég volt.) A tésztát konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztem. Ezután jól átgyúrom és ekkor dolgozom bele a mazsolát is. Elfelezem és mindkét adagból egy-egy kb. 40 centis rudat sodrok, a sodrás közben meg is tekergetem a tésztát. Ezután a két rúdból négyes fonással kalácsot csinálok (tényleg érdemes megnézni a videót). A megformázott tésztát sütőpapírral kibélelt téglaformába teszem és még fél órát kelesztem. Eközben a sütőt 170 fokra előmelegítem. A másodjára megkelt kalácsot a tésztából kimaradt tojásfehérjével megkenem és kb. 45 perc alatt készre sütöm. Rácsra téve hagyom kihűlni.
Maci receptje alapján sütöttem, és az előírásokat végig betartottam, csak két szűk marék mazsolával gazdagítottam a tésztát. A formázást az itt látott négyes fonás alapján végeztem, és – legnagyobb meglepetésemre – elsőre sikerült, sőt könnyűnek találtam, bár lehet, hogy ez csak amiatt volt, hogy tegnap a kelt ostoros rétes készítésénél eléggé szenvedtem a fonással.
A sikeren felbuzdulva úgy vélem, fogok én még kalácsot sütni.
Recept
50 dkg liszt
3 púpos evőkanál cukor
6 dkg olvasztott vaj
2 tojás sárgája
3 dl meleg tej
egy csomag porélesztő
egy mokkáskanál só
két szűk marék mazsola
A lisztet és az élesztőt elkeverem. A tojássárgát a vajjal, 2 dl tejjel és a cukorral, meg a sóval összekeverem, és a folyadékhoz folyamatosan adagolom a lisztet és a maradék tejet. Robotgéppel addig dagasztom az egyveleget, amíg ruganyos, hólyagos tésztát nem kapok. (Ha a liszt még további tejet venne fel, természetesen lehet hozzáadni, de nekem a 3 dl bőven elég volt.) A tésztát konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztem. Ezután jól átgyúrom és ekkor dolgozom bele a mazsolát is. Elfelezem és mindkét adagból egy-egy kb. 40 centis rudat sodrok, a sodrás közben meg is tekergetem a tésztát. Ezután a két rúdból négyes fonással kalácsot csinálok (tényleg érdemes megnézni a videót). A megformázott tésztát sütőpapírral kibélelt téglaformába teszem és még fél órát kelesztem. Eközben a sütőt 170 fokra előmelegítem. A másodjára megkelt kalácsot a tésztából kimaradt tojásfehérjével megkenem és kb. 45 perc alatt készre sütöm. Rácsra téve hagyom kihűlni.
Kedves Zsuzsi! Küldök neked egy másik receptet, nálunk ez sem bírja ki estig. Én általában kenyérsütőgéppel dagasztom és ott is sütöm meg.
VálaszTörlés60 dkg liszt
4 ek cukor
kb 5 dkg vaj vagy sütő margarin
1 kk só
3/8 l tej
citrom reszelt héja
1/2 élesztő
1 tojás a kenéshez
kevés olvasztott margarin szintén kenéshez
A tejet és a margarint felmelegítem langyosra együtt és ebbe teszem bele a cukrot és az élesztőt felfuttatni. A lisztet, sót és a citromhéját pedig a kenyérsütőbe teszem és utána jön az élesztős kulimász.
20 ppercig szoktam dagasztani, itt a program közben bele lehet dobni a mazsolát.Ha kész, hagyom kb 20 percet kelni, de rajta kell tartani a figyelmet, mert időjárásfüggő, hogy mennyire hamar kel meg.
Mikor megkelt, egy margarinozott sütőpapírra öntöm és ott szedem szét 3 részre, ezeket kissé megnyújtom, megsodrom és lekenem olvasztott margarinnal. Ezután egyszerűen osszefonom és visszateszem a sütőformába, amiből előzőleg kiveszem a lapátokat. Megkenem tojásal és 10-20 percnyi kelés után 1 óra alatt készresütöm. Ha gépben készíted, legfeljebb 3/4-ig szabad meg kelni hagyni. Üdv: mrs gyrmur
Zsuzsikám, öszintén örülök a sikerednek, és annak is, hogy meg voltál elégedve a recepttel!
VálaszTörlésMost én is kalács lázban égek, folyamatosan sütném-fonnám-enném. A kalácssütés szerintem olyan szép dolog, bedagasztani a tésztát, szépen megformázni, figyelni ahogy megkel, ahogy pirosra sül, ettöl olyan boldog és elégedett tudok lenni :o)
Mrs gyrmur, köszönöm, ki fogom próbálni ezt is.
VálaszTörlésMaci, ez olyan érdekes, 4-5 éve nem gondoltam volna, hogy kelt tésztának neki merek állni, mostanában meg egyre-másra sütöm a kalácsot,kenyeret, kelt rétest. Hiába, öregszem:-))