Szombat reggelre készítettem ciabattát Dolce Vita receptje alapján.
2010. november 23., kedd
Ciabatta reggelire
Szombat reggelre készítettem ciabattát Dolce Vita receptje alapján.
2010. november 15., hétfő
Kedvenc salátám
Végre sikerült valami kímélőbb ételt is elkészítenem. Igaz, ez csak egy pofon egyszerű saláta, de ez a kedvencem ebben a kategóriában. Hétvégén ez volt az egyik köret a mustáros-fűszeres pácolt karajszeletek mellé, egy kis sült krumpli társaságában, de bátran állíthatom, hogy ez volt mindenki kedvence.
A receptet anyósomtól kölcsönöztem, ő még jó pár éve valamilyen főzős újságból nézte. Eredetileg több hozzávaló volt benne, és az öntet is bonyolultabb volt, de ezeket sikerült megjegyeznem.
Döbbenetes, hogy az avokádó krémes, telt íze hogy csinál ételt ebből a pár összevagdalt alapanyagból, érdemes kipróbálni. Ha az avokádó nem elég érett –márpedig nálunk ritka a megfelelő példány -, banán, vagy alma közelségében pár napos érlelés után megpuhul, beérik.
Ez az adag négy főre elvileg elég, de érdemes többet készíteni, mert igen gyorsan fogy!
Recept
Fél fej római saláta
két érett avokádó
két salátacukkini
két deci tejföl
egy evőkanál majonéz
só, bors
A salátát leveleire szedem, megmosom, jól lecsöpögtetem, hagyom megszáradni.
A majonézt a tejföllel, sóval, borssal kikeverem. A cukkinit hosszában negyedelem, majd felkockázom. Az avokádót megpucolom, magját kiveszem, a húsát kisebb darabokra vágom. A salátát falatnyi darabokra metélem, és a többi hozzávalóval együtt a tejfölös mártásba forgatom. Az egészet egy-két órára behűtöm, tálalás előtt fél órát szobahőmérsékleten pihentetem. Grillezett húsok mellé tökéletes.
2010. november 11., csütörtök
Sütőtökleves
Előzőleg sosem készítettem még sütőtökből levest, de régóta izgatja a fantáziámat. Végül lányom kedvében járva próbálkoztam meg vele, mert ő a leglevesesebb pillanatnyilag a családban. ennek megfelelően a lehető legegyszerűbb fűszereket használtam.
Egyéb fűszerei lehetnek: rozmaring, római kömény, gyömbér, narancs, szerecsendió, chili. Egzotikusabb fűszerezésnél tejszín helyett kókusztej is mehet bele. Babáknak fűszerezés nélkül, sűrűbb püréként adható.
Mindenkinek elnyerte a tetszését, nekem leginkább akkor jött be, amikor jól megcsepegtettem tökmagolajjal.
Recept
80 dkg sütőtök felkockázva (tiszta súly)
1,2 liter húsleves/alaplé
egy közepes fej hagyma
egy evőkanál aprított rozmaring
mokkáskanálnyi szerecsendió
1-2 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejszín
só, bors
tökmag, tökmagolaj
A tököt a felaprított hagymával, fokhagymával, a fűszerekkel lábosba teszem, a levessel felöntöm és 30 percig főzöm kis lángon, miután felforrt. Ha a tök már puha, turmixolom a levest, felforralom, hozzáadom a tejszínt és pár perc alatt összeforralom. Tálaláskor pirított tökmaggal, tökmagolajjal díszítem, de zörgősre sütött bacon vagy pirított zsemlekocka is mehet bele „betétnek.”
Az írás a Bezzeganyán jelent meg, ahol péntekenként találkozhattok a receptjeimmel.
2010. november 4., csütörtök
Lencseleves hó végére
Jönnek a hidegebb idők, emiatt egyre többször eszünk levest (magunkhoz képest). Ez jó hír, mert egészséges, másrészt a lányom örül, hiszen nagyon szereti a leveseket. Most egy kevésbé egészséges, de finom, laktató és egyszerűen, kevés pénzből elkészíthető télies leves következik.
Lencselevest nem nagyon készítek, mert általában bablevest kíván mindenki, de ez a próbálkozás olyan jól sikerült, hogy többször fogom főzni. Lehet gazdagítani füstölt hússal, kolbásszal, és felöntéshez füstölt lé is jól hasznosítható.
Recept
50 dkg lencse
3-4 sárgarépa
2 fehérrépa
negyednyi zellergumó
egy nagyobb hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
8 dkg füstölt szalonna
8-10 szem egész feketebors
egy csapott evőkanál pirospaprika
babérlevél
2 dl tejföl
1-2 evőkanál mustár
egy mokkáskanál reszelt ciromhéj
2-3 db bőrös virsli
A lencsét előző este beáztatom. A hagymát, fokhagymát, leveszöldséget megtisztítom, felkarikázom, illetve kisebb kockákra vágom. A szalonnát felkockázom, sütni kezdem. A zsírján üvegesre párolom a felaprított hagymát is, rádobom a zöldséget és 2-3 percig pirítom. Rászórom a paprikát, felöntöm 2,5-3 liter vízzel (füstölt hús levével), hozzáadom az áztatóvíztől lecsepegtetett lencsét, a borsot, babérlevelet, a megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdeket, sózom és kis lángon addig főzöm, amíg minden meg nem puhul. Ekkor szűrőkanállal a lencse felét kevés lével kihalászom és turmixolom, majd a fazékba visszaöntöm, ezzel sűrítve a levest (aki hagyományosan szeretné, lisztes tejföllel sűrítsen). A tejfölt egy merőkanál meleg levesben elkeverem, hozzáadom a mustárt, citromhéjat és a fazékba öntöm. Ekkor megy bele a felkarikázott virsli is, amivel készre főzöm a levest. Kenyérrel tálalom, lehet tenni még rá a tányéron tejfölt.