Az egyik német üzletláncban épp ma találkoztam szembe a receptben is szereplő helyes kis gömbcukkinikkel, és rögtön eszembe is jutott, hogy nyáron mit készítettem belőlük. Természetesen el lehet készíteni sima cukkinivel is, az íze ugyanolyan, de a gömb alakú töltött zöldség mindenkinek elnyerte a tetszését, aki evett belőle.
Recept
50 dkg darált hús
5 gömbcukkini
20 dkg rizs
4 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
római kömény
fahéj
oregano
só, bors
olaj
10 dkg reszelt sajt
3-4 deci passzírozott paradicsom
5 gömbcukkini
20 dkg rizs
4 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
római kömény
fahéj
oregano
só, bors
olaj
10 dkg reszelt sajt
3-4 deci passzírozott paradicsom
a tálaláshoz joghurt
A cukkinik kalapját levágom, a belsejüket pedig kanállal kivájom. A kiszedett cukkinidarabokat félreteszem a mártáshoz. A töltelékhez a rizst megfőzöm, félreteszem. Kevés olajon megpirítom a felaprított hagymát és fokhagymát, rászórom a köményt, rádobom a darált húst, és kevergetve fehéredésig pirítom. Közben a fahéjjal, sóval, borssal és oreganóval ízesítem. A piruló hús alá öntök kb. 1 deci passzírozott paradicsomot, és kis lángon kb. 15-20 percig főzöm. A kész húsos ragut összekeverem a rizzsel, hozzáadom a reszelt sajtot, és kanállal a kivájt cukkinikbe töltöm. A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A cukkinik kalapját levágom, a belsejüket pedig kanállal kivájom. A kiszedett cukkinidarabokat félreteszem a mártáshoz. A töltelékhez a rizst megfőzöm, félreteszem. Kevés olajon megpirítom a felaprított hagymát és fokhagymát, rászórom a köményt, rádobom a darált húst, és kevergetve fehéredésig pirítom. Közben a fahéjjal, sóval, borssal és oreganóval ízesítem. A piruló hús alá öntök kb. 1 deci passzírozott paradicsomot, és kis lángon kb. 15-20 percig főzöm. A kész húsos ragut összekeverem a rizzsel, hozzáadom a reszelt sajtot, és kanállal a kivájt cukkinikbe töltöm. A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A sütőtepsibe egy-két evőkanál olajat teszek, rászórom a
kivájt cukkinidarabokat, ízesítem sóval, borssal, oreganóval, és ráöntöm a
maradék paradicsomot. Kézzel kissé össze is forgatom. A paradicsomos cukkini
tetejére ültetem a töltött zöldséget és kb. 40 perc alatt megsütöm. Ezalatt a
töltött cukkinik megpuhulnak, kissé meg is pirulnak, a tepsiben levő
paradicsomos zöldség pedig mártássá párolódik össze. A töltött cukkinit a paradicsomos
szósszal kínálom, nagyétkűek részére sütök mellé pár szem újkrumplit is, és
hideg joghurtot is adok mellé, amivel meg lehet locsolni a zöldséget.