Még a múlt hétvégén sütöttem ezt a süteményt. Az apropóját az adta, hogy nem bírtam otthagyni a zöldségesnél egy tálca mélybordó színben pompázó málnát. Tanakodtam, hogy mire használjam, végül Attila unszolására gyümölcskosár tetejére került.
A kosárkákat leveles tésztából készítettem, és megszenvedtem vele, mert kosárkaforma híján kisméretű kerámia felfújtformát használtam, amiből elég izgalmas volt kivakarni a vaksütéssel megsütött tésztát. Kosárkának igazán nem volt nevezhető a végeredmény, de bátran rá lehetett húzni a rusztikus jelzőt.
A krémet én főztem hozzá, a sütemények tetejére pedig a málnaszemek kerültek (Na nem sok, mert több mint a fele a szakácsban végezte).
Recept
Egy csomag leveles tészta a Plusból
25 dkg málna
A krémhez
5 dl tej
6 dkg cukor
4 dkg kukoricaliszt
2 tojássárga
egy vaníliarúd
A hat tésztalapból álló fagyasztott leveles tésztát felengedem, minden lapot félbevágok, és a tésztákkal kibélelek 12 db kosárkaformát. Sütőpapírt terítek a tésztára, szórok rá lencsét/babot nehezéknek, és 200 fokoss előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütöm. A tésztakosarakat a formából kioperálom és kihűtöm.
A krémhez minden hozzávalót összekeverek, a vaníliarudat félbehasítom, a keverékbe kaparom a belsejét, a rudat is beledobom és lassú tűzön sűrűre főzöm. Felhasználás előtt lehűtöm.
Ezután összeállítom a süteményt: a tésztakosarakba vaníliás krémet kanalazok és a tetejére málnaszemeket ültetek. Pár órára behűtöm, majd megesszük.
A kosárkákat leveles tésztából készítettem, és megszenvedtem vele, mert kosárkaforma híján kisméretű kerámia felfújtformát használtam, amiből elég izgalmas volt kivakarni a vaksütéssel megsütött tésztát. Kosárkának igazán nem volt nevezhető a végeredmény, de bátran rá lehetett húzni a rusztikus jelzőt.
A krémet én főztem hozzá, a sütemények tetejére pedig a málnaszemek kerültek (Na nem sok, mert több mint a fele a szakácsban végezte).
Recept
Egy csomag leveles tészta a Plusból
25 dkg málna
A krémhez
5 dl tej
6 dkg cukor
4 dkg kukoricaliszt
2 tojássárga
egy vaníliarúd
A hat tésztalapból álló fagyasztott leveles tésztát felengedem, minden lapot félbevágok, és a tésztákkal kibélelek 12 db kosárkaformát. Sütőpapírt terítek a tésztára, szórok rá lencsét/babot nehezéknek, és 200 fokoss előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütöm. A tésztakosarakat a formából kioperálom és kihűtöm.
A krémhez minden hozzávalót összekeverek, a vaníliarudat félbehasítom, a keverékbe kaparom a belsejét, a rudat is beledobom és lassú tűzön sűrűre főzöm. Felhasználás előtt lehűtöm.
Ezután összeállítom a süteményt: a tésztakosarakba vaníliás krémet kanalazok és a tetejére málnaszemeket ültetek. Pár órára behűtöm, majd megesszük.