2013. december 24., kedd
2013. november 9., szombat
Kakaós-eperkrémes torta
Ez a desszert még a
lányom névnapjára készült, és olyan sikere volt, hogy úgy gondoltam, megosztom
veletek is. A piskótája sima kakaós vizes piskóta, a krémje
joghurtos-mascarponés-epres, nem nehéz, és inkább savanykás, mint édes. Az
elkészítésénél majdnem történt egy kis malőr, mert a viszonylag sok krémhez
kevésnek tűnt a zselatin, de egy csomag épp kéznél levő habfixálóval sikerült
megoldani a problémát. Bármilyen más bogyós gyümölccsel is finom, de nálunk a gyerekek mindig csokis-epres összeállítást kérnek, ha már tortáról van szó.
Recept
A tésztához
4 tojás
20 dkg cukor
9 evőkanál víz
egy sütőpor
12 dkg liszt
3 dkg keserű kakaópor
20 dkg cukor
9 evőkanál víz
egy sütőpor
12 dkg liszt
3 dkg keserű kakaópor
A krémhez
25 dkg eper
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
egy kis pohár natúr joghurt
6 evőkanál cukor
egy evőkanálnyi citromlé
egy Dr. Oetker Zselatin fix (hidegen keverhető) + egy csomag habfixáló vagy 2 zselatin fix
A tetejére eperszemek
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
egy kis pohár natúr joghurt
6 evőkanál cukor
egy evőkanálnyi citromlé
egy Dr. Oetker Zselatin fix (hidegen keverhető) + egy csomag habfixáló vagy 2 zselatin fix
A tetejére eperszemek
Először a torta alapját készítem el. Ehhez a tojások sárgáját
habosra keverem a cukorral, kanalanként hozzáadom a vizet, utána a kakaóval, sütőporral
elkevert lisztet, végül pedig a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Sütőpapírral bélelt, kb. 24-25 centi átmérőjű kapcsos
tortaformába öntöm, és előmelegített 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt
megsütöm. Rácsra téve kihűtöm, majd két lapra vágom.
A krémhez az epret a cukorral és a citromlével botmixer
segítségével pépesítem, hozzákeverem a szobahőmérsékletű mascarponét, meg a
joghurtot. A tejszínt a zselatinnal és habfixálóval kemény habbá verem (ha túl
keménynek tűnik, a végén kevés epres krémmel lazítom), és összeforgatom az
epres-mascarponés résszel. Az alsó tortalapot megkenem a krémmel (nem kell
sajnálni), végül körbekenem vele az egész tortát. Egy éjszakára a hűtőbe
teszem, másnap, tálalásnál eperszemekkel díszítem.
2013. október 31., csütörtök
Töltött cukkini paradicsommártással
Az egyik német üzletláncban épp ma találkoztam szembe a receptben is szereplő helyes kis gömbcukkinikkel, és rögtön eszembe is jutott, hogy nyáron mit készítettem belőlük. Természetesen el lehet készíteni sima cukkinivel is, az íze ugyanolyan, de a gömb alakú töltött zöldség mindenkinek elnyerte a tetszését, aki evett belőle.
Recept
50 dkg darált hús
5 gömbcukkini
20 dkg rizs
4 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
római kömény
fahéj
oregano
só, bors
olaj
10 dkg reszelt sajt
3-4 deci passzírozott paradicsom
5 gömbcukkini
20 dkg rizs
4 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
római kömény
fahéj
oregano
só, bors
olaj
10 dkg reszelt sajt
3-4 deci passzírozott paradicsom
a tálaláshoz joghurt
A cukkinik kalapját levágom, a belsejüket pedig kanállal kivájom. A kiszedett cukkinidarabokat félreteszem a mártáshoz. A töltelékhez a rizst megfőzöm, félreteszem. Kevés olajon megpirítom a felaprított hagymát és fokhagymát, rászórom a köményt, rádobom a darált húst, és kevergetve fehéredésig pirítom. Közben a fahéjjal, sóval, borssal és oreganóval ízesítem. A piruló hús alá öntök kb. 1 deci passzírozott paradicsomot, és kis lángon kb. 15-20 percig főzöm. A kész húsos ragut összekeverem a rizzsel, hozzáadom a reszelt sajtot, és kanállal a kivájt cukkinikbe töltöm. A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A cukkinik kalapját levágom, a belsejüket pedig kanállal kivájom. A kiszedett cukkinidarabokat félreteszem a mártáshoz. A töltelékhez a rizst megfőzöm, félreteszem. Kevés olajon megpirítom a felaprított hagymát és fokhagymát, rászórom a köményt, rádobom a darált húst, és kevergetve fehéredésig pirítom. Közben a fahéjjal, sóval, borssal és oreganóval ízesítem. A piruló hús alá öntök kb. 1 deci passzírozott paradicsomot, és kis lángon kb. 15-20 percig főzöm. A kész húsos ragut összekeverem a rizzsel, hozzáadom a reszelt sajtot, és kanállal a kivájt cukkinikbe töltöm. A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A sütőtepsibe egy-két evőkanál olajat teszek, rászórom a
kivájt cukkinidarabokat, ízesítem sóval, borssal, oreganóval, és ráöntöm a
maradék paradicsomot. Kézzel kissé össze is forgatom. A paradicsomos cukkini
tetejére ültetem a töltött zöldséget és kb. 40 perc alatt megsütöm. Ezalatt a
töltött cukkinik megpuhulnak, kissé meg is pirulnak, a tepsiben levő
paradicsomos zöldség pedig mártássá párolódik össze. A töltött cukkinit a paradicsomos
szósszal kínálom, nagyétkűek részére sütök mellé pár szem újkrumplit is, és
hideg joghurtot is adok mellé, amivel meg lehet locsolni a zöldséget.
2013. szeptember 28., szombat
Kedvenc paradicsomsalátám
Nagyon régen írtam már ide, ennek több oka is van. Egyrészt sokat dolgozom, másrészt a gyerekeimre fordítom a kevés szabadidőmet. Főzök is persze, de sok újdonságra nincs sem lehetőség, sem idő: a kölykök ragaszkodnak a megszokott kedvencekhez, és az időfaktor is korlátoz.
Most egy nevetségesen egyszerű salátával jövök, aminek a nagyszerűsége pont ebben rejlik. Mivel még kapható jó érett paradicsom, sőt a kiskertben is akad néhány, érdemes elkészíteni.
Lehet belőle előétel, főételhez kísérő, de jó kenyérrel, pirítóssal könnyű vacsorának is elmegy, ebben az esetben mozzarellával, fetával fel lehet dobni.
Recept
6 közepes paradicsom
egy közepes lilahagyma
só, bors
csipet cukor
fél citrom
2 evőkanál olívaolaj
szárított oreganó
bazsalikom, menta, petrezselyem tetszés szerint
A paradicsomokat félbe, majd a feleket négy-hat darabra vágom,
és tálba teszem. A megtisztított lilahagymát félkarikákra szelem, a
paradicsomra szórom. Az alapanyagokat tetszés szerint meghintem sóval,
cukorral, kevés borssal, szárított oreganóval, ráöntöm az olajat és facsarok rá
citromlét (nem kell a fél citrom összes leve). Jól behűtöm, tálaláskor
bazsalikom, menta vagy petrezselyemlevéllel szórom meg.
A recept eredetileg a Bezzeganyán jelent meg.
Címkék:
bazsalikom,
citrom,
lilahagyma,
olívaolaj,
oregánó,
paradicsom,
petrezselyem,
saláta
2013. április 5., péntek
Segítsüti 2013 - Mascarponés étcsokitorta
Amikor az év elején Nemisbéka megkeresett, hogy vállalnám-e
idén is a sütést, erősen gondolkodtam, mert nem nagyon volt ötletem, hogy mit
készítsek, de egy-két hét múlva, valamilyen családi ünnepre sikerült
előállítanom egy tortát, ami annyira ízlett mindenkinek, hogy úgy döntöttem,
idén is sütök, mégpedig ezt.
Remélem, hogy nem csak a családomnak nyerte el a tetszését,
hanem jó pár licitáló is akad majd, aki megküzd érte. A liciteket a Segítsüti megújult weboldalán tehetitek meg, ahol
az enyém mellett még jó pár sütemény közül válogathattok! Az árverés a mai naptól kezdődik és április 8-án 16 órakor ér véget. A beérkezett összeget a Magyar Gyermekmentő Alapítvány balesetet szenvedett mentőautójának javítására fordítjuk.Ez a csokitorta nagyon egyszerűen elkészíthető, a tésztája egy kakaós vizes piskóta, a krém pedig pár kavarintással előállítható, csak jó minőségű étcsoki, tejszín, mascarpone és kevés cukor kell hozzá. No meg egy löttyintés kávé, mert mostanában úgy tapasztalom, hogy a kávé segít megadni a csokoládés desszerteknek azt az ízt, amit – én legalábbis- mindig kerestem.
Recept
A tésztához:
4 tojás
20 dkg cukor
9 evőkanál víz
12 dkg liszt
3 dkg kakaópor (keserű, nem cukrozott!)
egy sütőpor
A krémhez
25 dkg jó minőségű, legalább 60%-os étcsokoládé
2 dl tejszín
25 dkg mascarpone
fél deci erős kávé
A torta összeálításához
Házi eperlekvár
A tetejére
Likőrrel töltött csokitojás vagy bonbon
Először a piskótát készítem el. A sütőt 180 fokra
előmelegítem, sütőpapírral kibélelek egy 23-24 centis kapcsos tortaformát. A
tojásokat szétválasztom, a sárgákat habosra keverem a cukorral, kanalanként
hozzáadom a vizet, ezután a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. A
tojások fehérjét kemény habbá verem és a kakaós masszába forgatom. Beleöntöm a
formába és kb. 40 percig, tűpróbáig sütöm. Tortarácsra téve hagyom kihűlni,
majd kettévágom.
Amíg a piskóta hűl, elkészítem a krémet. Ehhez felforralom a
tejszínt, és beletördelem a csokoládét, majd kevergetve felolvasztom benne.
Megvárom, amíg lehűl, ekkor hozzáöntöm a kávét, és spatulával belekeverem a
mascarponét is.
Összeállítom a tortát: a kevésbé szép fél piskótát tortatálra
teszem, megkenem lekvárral, majd a krém felével, ráfektetem a másik lapot is, és a tortát kívül
is körbekenem a csokikrémmel. Most bonbonokkal díszítettem, de használhatunk
csokiforgácsot, epret, vagy akár ehető virágokat is. Tálalásnál tejszínhabbal
és egy szem eperrel kínálom.
Címkék:
ajánló,
cukor,
desszert,
étcsokoládé,
kakaó,
kávé,
liszt,
mascarpone,
segítsüti,
tojás
2013. április 3., szerda
Segítsüti 2013
Ismét itt van a Segítsüti tavaszi fordulója!
Most a hét éve működő Magyar
Gyermekmentő Alapítványt támogatjuk, amely speciális módon járul hozzá a
gyermekek megmentéséhez: a korszerűen felszerelt gyermekmentő járművük és
orvosaik az esethez kiérkezve azonnal megkezdik az elsősegélynyújtást, a
gyermeket stabil, szállítható állapotba hozzák, hogy a mentőszolgálat azonnal a
megfelelő kórházba szállíthassa a sérültet. A sérültet nem szállítják tehát,
működésük egy mozgó gyermekintenzív osztálynak felel meg mind felszereltségben,
mind hozzáértésben.
Sajnálatos módon a pécsi gyermekmentő gépjármű idén
februárban egy baleset vétlen részese volt, totálkárt szenvedett.
Az idei licittel ennek a gyermekmentőnek a pótlásához,
illetve átalakításához, megfelelő felszereléssel történő ellátásához szeretnénk
hozzájárulni.
Kérjük, támogasd e nemes célt és licitálj a neked tetsző
süteményre!
2013. március 29., péntek
Húsvéti köszöntő
Kép forrása:
Ezúton kívánok minden kedves olvasómnak kellemes húsvéti ünnepeket! Az alábbiakban összeszedtem pár húsvéti receptet, hátha valaki kedvet kap hozzájuk és elkészíti valamelyiket az ünnep alkalmából.
Ezúton kívánok minden kedves olvasómnak kellemes húsvéti ünnepeket! Az alábbiakban összeszedtem pár húsvéti receptet, hátha valaki kedvet kap hozzájuk és elkészíti valamelyiket az ünnep alkalmából.
Előételek
Főétel
Vendégvárók
Kalácsok
Sütemények
2013. március 17., vasárnap
Túrókalács
Közeleg a húsvét, lassan itt van a kalácsok szezonja, ezért most egy kalácsrecept következik.
Ez nem az a tipikus húsvéti foszlós kalács, mint ami nálunk hagyományos, de érdemes kipróbálni, mert az ünnepi
reggelihez, uzsonnához lekvárral fogyasztva nagyon illik. A recept a Good Food első magyar kiadású számából származik, amit immár egy éve olvashatunk. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt az újságot, amióta megjelenik, gyakorlatilag más receptes lapot nem is veszek. Tele van egyszerűen elkészíthető, rögtön sikerélményt hozó ételek leírásaival, nagyon szeretem:-)
Recept
50 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
10 dkg túró
10 dkg vaj
egy csomag szárazélesztő vagy 5 dkg friss
1,5 dl tej
1 tojássárga
csipet só
egy zacskó vaníliá scukor
egy citrom reszelt héja
15 dkg kristálycukor
10 dkg túró
10 dkg vaj
egy csomag szárazélesztő vagy 5 dkg friss
1,5 dl tej
1 tojássárga
csipet só
egy zacskó vaníliá scukor
egy citrom reszelt héja
A lisztet a vajjal elmorzsolom. A friss élesztő használata
esetén a langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt, (porélesztőnél elég az
élesztőt a liszthez keverni) és a túróval, tojássárgájával, és a maradék
hozzávalókkal lágy tésztát gyúrok belőle. Egy órán át kelesztem, cipóvá
formázom (én most sütőpapírral bélelt téglaformában sütöttem ki) és 180 fokra
előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm. A tetejére lehet porcukrot
hinteni és nagyon jól illik mellé az eper-, vagy más pikáns lekvár.
2013. január 27., vasárnap
Zöldbabsaláta
Nagy nehezen eljutottam az idei első bejegyzés megírásához, már épp ideje volt.
Nem tudom, ki hogy van vele, én mostanában egyre jobban kívánom a könnyebb, zöldséges ételeket, friss salátákat, na meg a tavaszt, úgyhogy most is egy salátareceptet fogok megosztani.
Egyik kedvencünk a zöld vajbab, gyakran
használom salátának, zöldköretnek. Ha ezt az alapot dúsítjuk lecsöpögtetett
olajos tonhallal, esetleg szardíniával, pár szem főtt újkrumplival és főtt
tojással, az öntetben a narancslét citromlére vagy gyenge ecetre cseréljük, és
olajbogyóval díszítjük, kész is a nizzai saláta (salade nicoise).
Recept
30 dkg roppanósra főtt
zöldbab (vajbab)
egy kisebb fej lilahagyma
2-3 szem paradicsom
10 dkg mozzarella
fél fej zöldsaláta (jégsaláta, római saláta)
egy marék ruccola
só, frissen őrölt bors
olívaolaj
egy kicsi narancs leve
egy kisebb fej lilahagyma
2-3 szem paradicsom
10 dkg mozzarella
fél fej zöldsaláta (jégsaláta, római saláta)
egy marék ruccola
só, frissen őrölt bors
olívaolaj
egy kicsi narancs leve
A lilahagymát félbe, majd vékony szeletekre vágom, a
paradicsomot vékonyabb cikkekre szeletelem, a salátát felcsíkozom vagy kisebb
darabokra tépem, a sajtot felkockázom. A főtt, kihűlt babot tálba teszem a
többi hozzávalóval, megszórom sóval, borssal, ráfacsarom a narancs levét és
megöntözöm olívaolajjal. Behűtöm kb. egy órára, de fogyasztás előtt 15 perccel
szobahőmérsékleten tartom, hogy az olaj ne legyen dermedt.
Címkék:
jégsaláta,
lilahagyma,
mozzarella,
narancs,
olívaolaj,
paradicsom,
ruccola,
saláta,
zöldbab
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)