2007. november 11., vasárnap

Tiramisu


A tiramisunál gyorsabban elkészíthető desszertet nem igazán ismerek, nálunk Attila szokta készíteni, mert így több krémet tud kicsempészni a keverőtálból észrevétlenül.

Most hogy megcsináltuk, kicsit
utánanéztem és azt találtam, hogy ennek a mára közismert, és divatos édességnek az ősét a 17. században Sienában készítették III. Cosimo de’ Medici nagyherceg látogatása alkalmával, a nagyherceg levese elnevezéssel. A nagyhercegnek annyira megtetszett a recept, hogy magával vitte Firenzébe, ahol a 19. századra nagyon népszerűvé vált az ott élő angol értelmiség körében, így jutott el a ködös Albionba. A forrásom szerint a mai változat az 1970-es években alakult ki egy trevisoi étterem, a Le Beccherie konyháján. Az USA-ban, San Franciscoban kezdődött a népszerűsége, amely a mai napig töretlen immár az egész világon.

Gyakorlatilag annyira egyszerű az elkészítése, hogy annak is célszerű belevágni, aki nem mozog otthonosan a konyhában. Amin el lehet csúszni: a mascarpone ne közvetlenül a hűtőből kerüljön bele, mert akkor nem lehet jól elkeverni, rendes kávét használjunk hozzá, ne valami utánzatot, jó minőségű alkoholt tegyünk bele, ne sütőrumot/Magyarországon kapható „kétdekás kézigránátot”, és a piskótát ne fojtsuk bele a kávéba, mert szétázik.

Recept

30-35 darab babapiskóta
500 gramm mascarpone
egy adag erős feketekávé (én négyszemélyes kotyogóssal Segafredoból főzöm)
5-6 kanál Marsala/konyak/rum – most Bacardi került bele
egy csipet fahéj (ez az én mániám)
100 gramm porcukor
3 tojás
kakaópor (nem Nesquick!!)

Először is főzök egy jó kávét, kihűtöm, mély tálba öntöm, beleteszek 3-4 evőkanál rumot (vagy a fenti szeszek valamelyikét). Itt én átadom a terepet Attilának, aki szétválasztja a tojásokat, a sárgákat a cukorral és a fahéjjal habosra keveri fehéredésig. Beleteszi a puha mascarponét és habosra keveri. A tojásfehérjékből kemény habot ver (előtte elmossa a robotgép keverőpálcáját, nehogy ki kelljen dobni a fel nem verődő tojásfehérjét). A habot óvatosan, fakanállal, széles mozdulatokkal belekeveri a mascarponés krémbe, de csak pár mozdulat erejéig, nehogy összeessen az egész. A piskótákat pár másodpercre belemártja a rumos kávéba, és egy rétegben kirak vele egy mélyebb, szögletes jénai tálat. Ráönti a krém felét, szépen elegyengeti, majd újabb sor kávés piskóta lerakása után ráönti a krém másik felét is. Elegyengetés után mehet a hűtőbe legalább 6 órára, de jobb ha egy napot áll.
Tálalásnál megszórom-szitálom holland kakaóporral.

A képen látszik, hogy nem igazán bírtuk kivárni a hűtési időt….

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails