2014. március 31., hétfő
Az én idei segítsütim: mákos citromhabos torta
Mint ahogy ígértem, jöjjön a jelenleg 9.000,-Ft-ot érő tortám receptje. Ajánlom kipróbálásra mindenkinek, mert nem nehéz elkészíteni, minden hozzávaló könnyen beszerezhető, és a végeredmény eddig mindenkinek ízlett.
Recept
A tésztához (vizes piskóta)
4 tanyasi tojás
15 dkg liszt
5 dkg darált mák
20 dkg cukor
egy sütőpor
7 evőkanál víz
2 evőkanál citromlé
fél citrom reszelt héja
A krémhez
25 dkg mascarpone
egy kis pohár (15 dkg) natúr joghurt
fél citrom reszelt héja
1,5 db citrom kifacsart leve
2 dl tejszín
porcukor ízlés szerint (kb. 8 evőkanál)
1 csomag zselatin fix
Az összeállításhoz barack, vagy más pikáns lekvár, a díszítéshez eperszemek.
A sütőt 170 fokra előmelegítem, egy 23 centis tortaformát sütőpapírral kibélelek.
A tésztához a tojásokat szétválasztom, külön tálba teszem. A sárgákat a cukorral kikeverem, hozzáadom a vizet és a citromlét, a reszelt citromhéjat, majd a mákkal és a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjét kemény habbá verem, és óvatosan a mákos masszába forgatom. Az előkészített formába töltöm, és kb. fél óra alatt (tűpróba!) megsütöm. Rácsra téve hagyom kihűlni, majd két lapba vágom.
A krémhez a mascarponét, a joghurtot, a citromlevet és-héjat kikeverem, a szükséges mennyiségű porcukorral édesítem, akkor jó, ha savanykás, nem túl édes. A tejszínt robotgéppel elkezdem felverni, egy perc után hozzáadom a zselatin fixet, habbá verem, és a habot a citromos krémbe forgatom.
A tora összeállításakor az alsó tortalapot vékonyan megkenem a lekvárral, majd a krém felével. Ráhelyezem a másik lapot, és a tortát kívül is megkenem a krémmel úgy, hogy az oldalára is jusson. Eperszemekkel díszítem, egy éjszakára a hűtőbe teszem, csak másnap kínálom.
Köszönöm azoknak, akik eddig licitáltak rá, és mindekit arra buzdítok, hogy vegyen részt az árverésen, hiszen a süti idén is segít!
Címkék:
ajánló,
citrom,
cukor,
desszert,
joghurt,
kevert tészta,
liszt,
mák,
mascarpone,
segítsüti,
sütemény,
zselatin
2014. március 30., vasárnap
Segítsüti 2014: Mákos citromhabos torta
Itt a tavasz, és mint jópár éve mindig, most is eljött a Segítsüti jótékonysági akció, amiben idén is részt veszek.
Most a süteményekkel a Suhanj! Alapítványt támogatjuk, akik a látás-, mozgás,- és értelmi sérült gyermekek sporttevékenységét igyekeznek elősegíteni, mi a licittel az ehhez szükséges eszközök bővítéséhez szeretnénk hozzájárulni.
A Segítsüti lényege, hogy a résztvevő 30 gasztroblogger mindegyike süt egy tepsi süteményt, vagy egy tortát, melynek az induló ára 1.000,-Ft, és erre mindenki licitálhat. Természetesen a legmagasabb összeget megajánló nyeri a süteményt, a befolyó összeget pedig a támogatott Suhanj! Alapítvány fogja megkapni.
Az árverés a mai napon indul, és április 2-án, szerdán 16.00-kor ér véget, eddig lehet licitálni. Van külön céges licit is háromféle süteménnyel, itt az induló összeg 25.000,-Ft.
Én ismét egy tortával készültem, amely az utolsó pillanatokban készült el, de szerintem nagyon jól sikerült.
Egy klasszikus ízpárosítást, a mákot és a citromot házasítottam össze: a mák a tésztába került, melyet egy könnyű joghurtos-tejszínes-mascarponés citromos krémmel töltöttem meg.
Remélem nem csak a családom tetszését nyeri el, hanem lesz olyan, aki szívesen küzd meg idén is a tortámért -mákrajongók hajrá, licitre fel!
Recept hamarosan!
2013. december 24., kedd
2013. november 9., szombat
Kakaós-eperkrémes torta
Ez a desszert még a
lányom névnapjára készült, és olyan sikere volt, hogy úgy gondoltam, megosztom
veletek is. A piskótája sima kakaós vizes piskóta, a krémje
joghurtos-mascarponés-epres, nem nehéz, és inkább savanykás, mint édes. Az
elkészítésénél majdnem történt egy kis malőr, mert a viszonylag sok krémhez
kevésnek tűnt a zselatin, de egy csomag épp kéznél levő habfixálóval sikerült
megoldani a problémát. Bármilyen más bogyós gyümölccsel is finom, de nálunk a gyerekek mindig csokis-epres összeállítást kérnek, ha már tortáról van szó.
Recept
A tésztához
4 tojás
20 dkg cukor
9 evőkanál víz
egy sütőpor
12 dkg liszt
3 dkg keserű kakaópor
20 dkg cukor
9 evőkanál víz
egy sütőpor
12 dkg liszt
3 dkg keserű kakaópor
A krémhez
25 dkg eper
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
egy kis pohár natúr joghurt
6 evőkanál cukor
egy evőkanálnyi citromlé
egy Dr. Oetker Zselatin fix (hidegen keverhető) + egy csomag habfixáló vagy 2 zselatin fix
A tetejére eperszemek
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
egy kis pohár natúr joghurt
6 evőkanál cukor
egy evőkanálnyi citromlé
egy Dr. Oetker Zselatin fix (hidegen keverhető) + egy csomag habfixáló vagy 2 zselatin fix
A tetejére eperszemek
Először a torta alapját készítem el. Ehhez a tojások sárgáját
habosra keverem a cukorral, kanalanként hozzáadom a vizet, utána a kakaóval, sütőporral
elkevert lisztet, végül pedig a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Sütőpapírral bélelt, kb. 24-25 centi átmérőjű kapcsos
tortaformába öntöm, és előmelegített 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt
megsütöm. Rácsra téve kihűtöm, majd két lapra vágom.
A krémhez az epret a cukorral és a citromlével botmixer
segítségével pépesítem, hozzákeverem a szobahőmérsékletű mascarponét, meg a
joghurtot. A tejszínt a zselatinnal és habfixálóval kemény habbá verem (ha túl
keménynek tűnik, a végén kevés epres krémmel lazítom), és összeforgatom az
epres-mascarponés résszel. Az alsó tortalapot megkenem a krémmel (nem kell
sajnálni), végül körbekenem vele az egész tortát. Egy éjszakára a hűtőbe
teszem, másnap, tálalásnál eperszemekkel díszítem.
2013. október 31., csütörtök
Töltött cukkini paradicsommártással
Az egyik német üzletláncban épp ma találkoztam szembe a receptben is szereplő helyes kis gömbcukkinikkel, és rögtön eszembe is jutott, hogy nyáron mit készítettem belőlük. Természetesen el lehet készíteni sima cukkinivel is, az íze ugyanolyan, de a gömb alakú töltött zöldség mindenkinek elnyerte a tetszését, aki evett belőle.
Recept
50 dkg darált hús
5 gömbcukkini
20 dkg rizs
4 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
római kömény
fahéj
oregano
só, bors
olaj
10 dkg reszelt sajt
3-4 deci passzírozott paradicsom
5 gömbcukkini
20 dkg rizs
4 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
római kömény
fahéj
oregano
só, bors
olaj
10 dkg reszelt sajt
3-4 deci passzírozott paradicsom
a tálaláshoz joghurt
A cukkinik kalapját levágom, a belsejüket pedig kanállal kivájom. A kiszedett cukkinidarabokat félreteszem a mártáshoz. A töltelékhez a rizst megfőzöm, félreteszem. Kevés olajon megpirítom a felaprított hagymát és fokhagymát, rászórom a köményt, rádobom a darált húst, és kevergetve fehéredésig pirítom. Közben a fahéjjal, sóval, borssal és oreganóval ízesítem. A piruló hús alá öntök kb. 1 deci passzírozott paradicsomot, és kis lángon kb. 15-20 percig főzöm. A kész húsos ragut összekeverem a rizzsel, hozzáadom a reszelt sajtot, és kanállal a kivájt cukkinikbe töltöm. A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A cukkinik kalapját levágom, a belsejüket pedig kanállal kivájom. A kiszedett cukkinidarabokat félreteszem a mártáshoz. A töltelékhez a rizst megfőzöm, félreteszem. Kevés olajon megpirítom a felaprított hagymát és fokhagymát, rászórom a köményt, rádobom a darált húst, és kevergetve fehéredésig pirítom. Közben a fahéjjal, sóval, borssal és oreganóval ízesítem. A piruló hús alá öntök kb. 1 deci passzírozott paradicsomot, és kis lángon kb. 15-20 percig főzöm. A kész húsos ragut összekeverem a rizzsel, hozzáadom a reszelt sajtot, és kanállal a kivájt cukkinikbe töltöm. A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A sütőtepsibe egy-két evőkanál olajat teszek, rászórom a
kivájt cukkinidarabokat, ízesítem sóval, borssal, oreganóval, és ráöntöm a
maradék paradicsomot. Kézzel kissé össze is forgatom. A paradicsomos cukkini
tetejére ültetem a töltött zöldséget és kb. 40 perc alatt megsütöm. Ezalatt a
töltött cukkinik megpuhulnak, kissé meg is pirulnak, a tepsiben levő
paradicsomos zöldség pedig mártássá párolódik össze. A töltött cukkinit a paradicsomos
szósszal kínálom, nagyétkűek részére sütök mellé pár szem újkrumplit is, és
hideg joghurtot is adok mellé, amivel meg lehet locsolni a zöldséget.
2013. szeptember 28., szombat
Kedvenc paradicsomsalátám
Nagyon régen írtam már ide, ennek több oka is van. Egyrészt sokat dolgozom, másrészt a gyerekeimre fordítom a kevés szabadidőmet. Főzök is persze, de sok újdonságra nincs sem lehetőség, sem idő: a kölykök ragaszkodnak a megszokott kedvencekhez, és az időfaktor is korlátoz.
Most egy nevetségesen egyszerű salátával jövök, aminek a nagyszerűsége pont ebben rejlik. Mivel még kapható jó érett paradicsom, sőt a kiskertben is akad néhány, érdemes elkészíteni.
Lehet belőle előétel, főételhez kísérő, de jó kenyérrel, pirítóssal könnyű vacsorának is elmegy, ebben az esetben mozzarellával, fetával fel lehet dobni.
Recept
6 közepes paradicsom
egy közepes lilahagyma
só, bors
csipet cukor
fél citrom
2 evőkanál olívaolaj
szárított oreganó
bazsalikom, menta, petrezselyem tetszés szerint
A paradicsomokat félbe, majd a feleket négy-hat darabra vágom,
és tálba teszem. A megtisztított lilahagymát félkarikákra szelem, a
paradicsomra szórom. Az alapanyagokat tetszés szerint meghintem sóval,
cukorral, kevés borssal, szárított oreganóval, ráöntöm az olajat és facsarok rá
citromlét (nem kell a fél citrom összes leve). Jól behűtöm, tálaláskor
bazsalikom, menta vagy petrezselyemlevéllel szórom meg.
A recept eredetileg a Bezzeganyán jelent meg.
Címkék:
bazsalikom,
citrom,
lilahagyma,
olívaolaj,
oregánó,
paradicsom,
petrezselyem,
saláta
2013. április 5., péntek
Segítsüti 2013 - Mascarponés étcsokitorta
Amikor az év elején Nemisbéka megkeresett, hogy vállalnám-e
idén is a sütést, erősen gondolkodtam, mert nem nagyon volt ötletem, hogy mit
készítsek, de egy-két hét múlva, valamilyen családi ünnepre sikerült
előállítanom egy tortát, ami annyira ízlett mindenkinek, hogy úgy döntöttem,
idén is sütök, mégpedig ezt.
Remélem, hogy nem csak a családomnak nyerte el a tetszését,
hanem jó pár licitáló is akad majd, aki megküzd érte. A liciteket a Segítsüti megújult weboldalán tehetitek meg, ahol
az enyém mellett még jó pár sütemény közül válogathattok! Az árverés a mai naptól kezdődik és április 8-án 16 órakor ér véget. A beérkezett összeget a Magyar Gyermekmentő Alapítvány balesetet szenvedett mentőautójának javítására fordítjuk.Ez a csokitorta nagyon egyszerűen elkészíthető, a tésztája egy kakaós vizes piskóta, a krém pedig pár kavarintással előállítható, csak jó minőségű étcsoki, tejszín, mascarpone és kevés cukor kell hozzá. No meg egy löttyintés kávé, mert mostanában úgy tapasztalom, hogy a kávé segít megadni a csokoládés desszerteknek azt az ízt, amit – én legalábbis- mindig kerestem.
Recept
A tésztához:
4 tojás
20 dkg cukor
9 evőkanál víz
12 dkg liszt
3 dkg kakaópor (keserű, nem cukrozott!)
egy sütőpor
A krémhez
25 dkg jó minőségű, legalább 60%-os étcsokoládé
2 dl tejszín
25 dkg mascarpone
fél deci erős kávé
A torta összeálításához
Házi eperlekvár
A tetejére
Likőrrel töltött csokitojás vagy bonbon
Először a piskótát készítem el. A sütőt 180 fokra
előmelegítem, sütőpapírral kibélelek egy 23-24 centis kapcsos tortaformát. A
tojásokat szétválasztom, a sárgákat habosra keverem a cukorral, kanalanként
hozzáadom a vizet, ezután a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. A
tojások fehérjét kemény habbá verem és a kakaós masszába forgatom. Beleöntöm a
formába és kb. 40 percig, tűpróbáig sütöm. Tortarácsra téve hagyom kihűlni,
majd kettévágom.
Amíg a piskóta hűl, elkészítem a krémet. Ehhez felforralom a
tejszínt, és beletördelem a csokoládét, majd kevergetve felolvasztom benne.
Megvárom, amíg lehűl, ekkor hozzáöntöm a kávét, és spatulával belekeverem a
mascarponét is.
Összeállítom a tortát: a kevésbé szép fél piskótát tortatálra
teszem, megkenem lekvárral, majd a krém felével, ráfektetem a másik lapot is, és a tortát kívül
is körbekenem a csokikrémmel. Most bonbonokkal díszítettem, de használhatunk
csokiforgácsot, epret, vagy akár ehető virágokat is. Tálalásnál tejszínhabbal
és egy szem eperrel kínálom.
Címkék:
ajánló,
cukor,
desszert,
étcsokoládé,
kakaó,
kávé,
liszt,
mascarpone,
segítsüti,
tojás
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)