2008. március 16., vasárnap

Sült libamell körtés szilvaraguval


Ebédre libamellet készítettem, mert a lehetőségként kínálkozó „tarja vagy libamell” közül erre esett a választás.

Tegnap este Gordon Ramsay a Fickó F-fel című sorozatának egyik darabját néztük, az egyik fogás kacsamell volt egresmártással. Ettől igencsak kedvet kaptam a hús-gyümölcs párosításhoz, így jött az ötlet a körtés szilvaraguhoz.

A másik köret hagymás tört krumpli lett, ezúttal az én kívánságomra.

Recept


Fejenként egy bőrös libamell (kb. 30 dkg-osak)
Rozmaring
Fokhagyma

25 dkg magozott aszalt szilva
egy 425 grammos cukrozatlan körtebefőtt
kis darab gyömbér
csipet fahéj
köretnek hagymás tört krumpli

A libamellet a szokásos módon megsütöm: bőrét bekockázom, a húsos részt sózom, meghintem rozmaringgal, előmelegített sütőben mindkét oldalát megkapatom, majd kis lángon, alufólia alatt puhára sütöm, a végén a fóliát levéve piros-ropogósra sütöm.
A hús sütése közben elkészítem a gyümölcsös ragut. Ehhez a körtebefőttet felszeletelem, a levét megtartom. A befőttlét lábosba öntöm, beleszórom az aszalt szilvát, ráreszelem a gyömbért és kevés fahéjjal ízesítve felfőzöm, amíg a lé kissé sziruposra sűrűsödik. Ekkor hozzákeverem a körteszeleteket, és addig melegítem kis lángon, amíg a befőtt is felmelegszik. Ha túl édesre sikerülne, pár csepp citromlével savanyítom.

A sült libamellet a szilvaraguval és hagymás krumplival tálalom.

1 megjegyzés:

Fűszeres Eszter írta...

A libamellet minden formában csak dijazni tudom. remekül hangzik!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails