2008. március 30., vasárnap

VKF XIV - Bableves


A magyarok nagyon szeretik a levest, amelynek számtalan változatát készítik a húslevesektől a csak zöldséget tartalmazó levesekig, krémlevesektől a savanykás zöldséges-húsos ragulevesekig. Állítólag nincs még egy olyan konyha, amely ennyiféle változatban ismeri és készíti a levest.

Nos, a mi családunkra ez a közhely egyáltalán nem jellemző: a velőscsonttal főzött marhahúslevesen, sajtlevesen, brokkoli-vagy gombalevesen és a most következő füstölt húsos bablevesen kívül nem igazán fogyasztjuk, ezek is maximum havonta egyszer kerülnek terítékre. (A káposztás illetve kapros húsgombóclevest majdnem kihagytam…)

Most húsvétkor a sonka főzőlevét bablevesfőzésre használtam, ami kapóra jött a VKF XIV. fordulójára kiírt feladványhoz.

A bablevest legalább öt literes lábosban szoktam főzni, nyáron pedig bográcsot használok. Mivel a füstölt húst és a babot együtt főzöm, a húst mindig ismerős hentestől veszem, mert így tudom, mennyire lesz sós és ízes. Nálunk a bablevesbe jó sok zöldség kerül és nem rántom be, hanem kevés lisztes tejföllel behabarom. Friss ropogós kenyérrel és további tejföllel szoktuk enni.

Recept

50 dkg száraz tarkabab
3-4 sárgarépa
2-3 fehérrépa
egy közepes zellergumó negyede
40-50 dkg füstölt hús (most oldalas, általában csülök)
füstölt lé a felöntéshez
egy nagyobb fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
egy hegyes erős zöldpaprika fele
kb. 10 szem egész feketebors
2-3 kisebb babérlevél
csapott evőkanál pirospaprika
egy evőkanál liszt
2 dl tejföl

A babot és a füstölt húst előző este külön-külön beáztatom. Másnap az áztatóvizet mindkettőről leöntöm és lemosom, majd egy jókora lábosba öntöm a babot. Az oldalast két-három darabba vágva melléteszem, rászórom a borsot, beledobom a babérlevelet, fokhagymagerezdeket és a hagymát egészben, felöntöm annyi füstölt lével, amennyi egy-két ujjnyira ellepi, majd lassú tűzön elkezdem főzni. Ha felforr, hagyom még negyed óráig, ezután beleteszem a feldarabolt zöldségféléket, az erőspaprikát, és a tetejére szórom a fűszerpaprikát. Addig főzöm, amíg minden hozzávaló meg nem puhul. Az oldalast puhulás után kiveszem és falatnyi darabokra vágom, utána visszateszem. Ezután a lisztet elkeverem a tejföllel és behabarom a levest, pár percig összeforralom, majd tálalom.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

kérhetnénk a káposztás kapros húsgombócleves receptjét?
alika

Zsuzsi írta...

Szia Alika

A káposztás húsgombócleves receptje volt az első receptem
(http://zsuzsifoz.blogspot.com/2007/09/az-els-recept.html), a kapros húsgombóclevest pedig hamarosan felteszem.
További jó olvasást-főzést kívánok!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails