Lassan beköszönt az ősz, ezzel együtt a szüreti mulatság ideje is. Bár nekünk nincs szőlőnk, kertszomszédaink, Jucika néni és Gyula bácsi jóvoltából nem gyakran kell boltba menni ezért a gyümölcsért. Jómagam folyékony állapotban jobban kedvelem a szőlőt, mint gyümölcsként, de hetek óta foglalkoztat, hogy valamilyen süteményt készítsek a felhasználásával.
Ennek most hétvégén jött el az ideje, gondoltam, ha már anyukámék jönnek, csinálok egy szőlős tortát.
A kiindulási alapot a Fanny konyha ehavi számában találtam meg, a sütemény tésztájának receptje onnan származik, de a krém saját fejlesztés, mert nem volt kedvemre való az eredetiben található tömény vajas tortakrém.
A sütemény különlegessége, hogy a szőlő frissen és bor formájában is megtalálható benne, mind a tésztájában, mind pedig a krémben. A torta a nevét a felhasznált borról - Bujdosó Királyleányka- kapta.
Recept
A tésztához
20 dkg vaj
20 dkg cukor
egy csomag vaníliás cukor
3 tojás
30 dkg liszt
2 dl királyleányka
egy csomag sütőpor
egy citrom reszelt héja
A krémhez
2 dl királyleányka
15 dkg cukor
3-4 szem szegfűszeg
egy rúd fahéj
egy citrom leve
4 dl tej
egy csomag főzős vaníliás pudingpor
2,5 dl tejszín
a díszítéshez szőlőszemek
A süteményhez a cukrot a puha vajjal, és vaníliás cukorral habosra keverem, egyenként beledolgozom az egész tojásokat. A lisztet a sütőporral, a citromhéjjal és egy csipet sóval összekeverem és kanalanként belekeverem a tojásos masszába, közben fokozatosan adagolom hozzá a bort is. Kivajazott-kilisztezett 23 centis kapcsos tortaformába öntöm és előmelegített 180 fokos sütőben 45 percig sütöm. Hagyom kihűlni és két lapra vágom.
Közben a krémhez a bort a cukorral, szegfűszeggel és fahéjjal sűrű sziruppá főzöm, és hagyom langyosra hűlni (a fűszereket teatojásban célszerű beletenni, mert így könnyebb eltávolítani) . A pudingport 4 dl tejjel sűrű masszává főzöm, belekeverem a forraltboros szirupot, a citrom levét, jól kikeverem és kihűtöm. A tejszínből kemény habot verek és a pudingos masszát fellazítom vele. Ezzel a krémmel töltöm meg a tortát és kívülről is körbekenem vele. A tetejét szőlőszemekkel díszítem. Jól lehűtve tálalom.
Ennek most hétvégén jött el az ideje, gondoltam, ha már anyukámék jönnek, csinálok egy szőlős tortát.
A kiindulási alapot a Fanny konyha ehavi számában találtam meg, a sütemény tésztájának receptje onnan származik, de a krém saját fejlesztés, mert nem volt kedvemre való az eredetiben található tömény vajas tortakrém.
A sütemény különlegessége, hogy a szőlő frissen és bor formájában is megtalálható benne, mind a tésztájában, mind pedig a krémben. A torta a nevét a felhasznált borról - Bujdosó Királyleányka- kapta.
Recept
A tésztához
20 dkg vaj
20 dkg cukor
egy csomag vaníliás cukor
3 tojás
30 dkg liszt
2 dl királyleányka
egy csomag sütőpor
egy citrom reszelt héja
A krémhez
2 dl királyleányka
15 dkg cukor
3-4 szem szegfűszeg
egy rúd fahéj
egy citrom leve
4 dl tej
egy csomag főzős vaníliás pudingpor
2,5 dl tejszín
a díszítéshez szőlőszemek
A süteményhez a cukrot a puha vajjal, és vaníliás cukorral habosra keverem, egyenként beledolgozom az egész tojásokat. A lisztet a sütőporral, a citromhéjjal és egy csipet sóval összekeverem és kanalanként belekeverem a tojásos masszába, közben fokozatosan adagolom hozzá a bort is. Kivajazott-kilisztezett 23 centis kapcsos tortaformába öntöm és előmelegített 180 fokos sütőben 45 percig sütöm. Hagyom kihűlni és két lapra vágom.
Közben a krémhez a bort a cukorral, szegfűszeggel és fahéjjal sűrű sziruppá főzöm, és hagyom langyosra hűlni (a fűszereket teatojásban célszerű beletenni, mert így könnyebb eltávolítani) . A pudingport 4 dl tejjel sűrű masszává főzöm, belekeverem a forraltboros szirupot, a citrom levét, jól kikeverem és kihűtöm. A tejszínből kemény habot verek és a pudingos masszát fellazítom vele. Ezzel a krémmel töltöm meg a tortát és kívülről is körbekenem vele. A tetejét szőlőszemekkel díszítem. Jól lehűtve tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése