2010. február 9., kedd

Angol almás gyümölcskenyér


Múlt hétvégén gyümölcskenyeret akartam sütni, de nem a hagyományos, magyaros püspökkenyér verziót, hanem egy kicsit másmilyet.
Természetesen a
GoodFood-on találtam meg a megfelelő receptet ismét. A rövid kedvcsináló szerint ez egy olyan sütemény, mint a híres angol karácsonyi puding, csak nem hetek alatt készül el, hanem tíz perc alatt összeállítható. A sűrű tésztát reszelt almával lágyítja a recept, ami jól passzol a karácsonyi fűszerekhez.
Eredetileg melasz kellene bele, de az nekem nem volt, így a sötét szín elérése érdekében egy evőkanál olajjal kikevert kiskanálnyi kakaót tettem bele, és a trükk bevált, majdnem olyan sötét lett a sütim színe, mint amilyen az eredeti fotón látható, ráadásul az ízének sem ártott.
Most fűszerként mézeskalács fűszerkeveréket használtam, de lehet fahéj-szegfűszeg-gyömbér-szerecsendió házilag előállított keverékét használni, úgy is nagyon jó lehet.

Recept

20 dkg puha vaj
20 dkg barna nádcukor
3 felvert tojás
1 evőkanál melasz
20 dkg liszt
2 evőkanál mézeskalács fűszer
Egy evőkanál sütőpor
2 közepes méretű alma reszelve
30 dkg aszalt gyümölcs (szilva, eper, mazsola, meggy)

A sütőt 180 – légkeverésen 160- fokra előmelegítem, sütőpapírral kibélelem a sütőformát, amiben a süteményt készíteni kívánom. (Nálam ez 24 cm-es kapcsos tortaforma volt.)
Az alma és az aszalt gyümölcs kivételével a hozzávalókat tálba teszem, és robotgép segítségével egynemű tésztává keverem. Akkor jó, ha a színe kivilágosodik és jó sűrű.
Ekkor beleforgatom a reszelt almát és az apró darabokra aprított aszalt gyümölcsöt is. A masszát a tortaformába öntöm, és 50 perc-1 órát sütöm, amíg a közepébe szúrt tűre már nem tapad ragacsos massza. A tortaformát rácsra teszem, és így hagyom kihűlni. Lehet a tetejét porcukrozni, vagy krémsajtos mázzal bevonni, bár szerintem egyik sem létszükség. Folpackba csomagolva fémdobozban akár ez hétig is eláll, ha hagyják
.

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Angol... Milyen szép szóóóóóó!:)

Szilvi írta...

Szeretnélek meghívni a blogomra, vár ott Téged valami:
www.puszpuszedli.blogspot.com
Szeretettel Szilvi

Gyöngyi írta...

Finom lehetett:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails