2010. február 11., csütörtök

Indiai padlizsános csirke


Még a múlt heti kényszerszabadságom alatt főztem ezt a fűszeres csirkeételt, mindenki nagy megelégedésére. A kiindulási alap az volt, hogy a kamrában kornyadozásnak induló padlizsánokat el kell használni, másrészt pedig meg kellene kóstolni valamivel az anyósomtól ajándékba kapott naan-kenyeret. Ebből kiindulva nem nehéz kikövetkeztetni, hogy az étel indiai jellegű fűszerezéssel készült.
Kicsit aggódtam, hogy a család férfitagja kevesellni fogja köretként a laposkenyeret, így kevés párolt rizst is készítettem, de végül pont neki nem volt rá szüksége.
Az ételt chilivel ízesítve csípősre is lehet készíteni, én csak azért nem tettem, mert Zsófi is kapott belőle, boldogan nyomta be a szaftos húsfalatokat egy kis naan társaságában.

Recept

50 dkg csirkemell
két közepes padlizsán
egy nagy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 cm-es gyömbérdarab
egy paradicsom
római kömény
garam masala

2-3 dl sűrű (szitában lecsepegtetett) joghurt, esetleg tejföl
3 dkg vaj
2 evőkanál olaj

A csirkemellet csíkokra vágom, a reszelt gyömbérrel , két teáskanál garam masalával összeforgatom, és 1-2 órát pihentetem.
A padlizsánt héjastól felkockázom, besózom, és kb. 20 percig állni hagyom, hogy levet engedhessen. Ezt követően leöblítem és szűrőben lecsepegtetem.
A vajat az olajjal mélyebb lábosban felforrósítom, rádobom a félfőre vágott hagymát, a felszeletelt fokhagymát és egy teáskanál római köményt. A hagymát egész barnásra pirítom, de vigyázok, hogy ne égjen meg. Ha ez megvan, rádobom a padlizsánt és kevergetve majdnem puhára párolom. Sózom, ha szükséges, még egy kevés garam masalával ízesítem.
Beleteszem a csirkedarabokat és erős lánggal puhára sütöm. Ekkor hozzáadom a felkockázott paradicsomot, és addig főzöm, amíg a paradicsom levet enged. Ezután hozzáöntöm a joghurtot és 4-5 perc alatt összeforralom. Az ételt megforrósított naannal és főtt rizzsel tálalom.

6 megjegyzés:

Ági írta...

hmm, ez nagyon tetszik. A hetvegen ki is probalom.

Zsuzsi írta...

Kíváncsi vagyok, hogy ízlik majd. Kérek visszajelzést!

Gyöngyi írta...

Huhhh, de jól néz ki!!

Ági írta...

ahogy igertem: http://ehesekvagyunk.blogspot.com/2010/02/padlizsanos-csirke-curry_16.html
kicsit mas lett a vegeredmeny, de koszi az otleteket.

Andi írta...

Szia!
Megcsináltam a padlizsános csirkét és isteni lett. Bár változtattam az arányokon, de nagyon köszönöm az ötletet, a család imádta :)))
Üdv: Andi

Zsuzsi írta...

Andi, nagyon örülök, hogy tetszett mindenkinek!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails