2010. február 23., kedd

Naan, az indiai laposkenyér


Nagy nehezen rávettem magam, hogy feltegyem a már beígért naan-receptet, úgyhogy most ez következik.
Kalandos úton került hozzám a leírás:
Horasz blogján olvastam a Lilahangya-Fakanál duó receptjét, amely végül nálam is befutó lett. Néztem én többféle receptet is, de ez volt a legszimpatikusabb.
Két dologban tértem el: a tésztába az összeállítás során egy kevés őrölt koriandert is tettem, ami előnyére vált, továbbá vékonyabbra nyújtottam, mint a kollégák. Lehet, hogy így ez kevéssé autentikus, de nekem tetszett. Ugyan étteremben készült naant még nem kóstoltam, csak vákuumcsomagoltat, de az általam készített magasan verte azt, nagy sikere volt a
vajas csirke mellett, így biztos lesz még ismétlés.

Recept

50 dkg finomliszt
egy zacskó (7 gr) szárazélesztő
175 gramm natúr joghurt
2 púpos evőkanál tejföl
260 ml langyos víz
1 tk só

egy mokkáskanál őrölt koriander

A hozzávalókból robotgéppel tésztát dagasztatok, majd letakarva kb. egy órát kelesztem. Ezután átgyúrom, 10 darabba vágom, és minden darabból igyekszem kör alakú lepényeket nyújtani, bár ez a legnagyobb kihívás az egészben. A gyengébbeknek- mint én – sem kell elkeseredni, mert Indiában van olyan, hogy könnycsepp alakúra nyújtják, így a kevésbé sikerült darabokra ezt a formát ráhúzhatjuk.
A lepényeket szárazon felforrósított serpenyőben sütöm meg mindkét oldalukon, akkor forgatom, ha elkezd pöttyösödni az alja. Érdemes melegen vagy legalább langyosan kínálni, mert frissen az igazi.
Ha maradna – bár nem valószínű - , kiszáradva nayon jó kis ropogtatnivaló, de
arab kenyérsalátába is kiváló, csak győzze az ember abbahagyni….

4 megjegyzés:

Horasz írta...

mindig öröm ha a nevével találkozik egy recept kapcsán az ember:) tényleg addíktiv a cucc, baráti körben visszatérő kivánság...:)

H.

Latsia írta...

Nagyon extra!!! POnt tegnap főztem indiai csirkét, és készen vettem hozzá a Naan-t....legközelebb ne fogom,m viszem a receptet innen, köszönöm szépen!:-)

Gyöngyi írta...

Na, megint tanultam valamit, köszönöm!

Zsuzsi írta...

Horasz, örülök, hogy örültél, a jókedv mindig jól jön.
Latsia, Gyöngyi, érdemes kipróbálni, nem túl macerás és nagyon finom!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails