2010. február 3., szerda

Oldalas, krumpli, káposzta


A hétvégét a hó miatt szobafogságban töltöttük, de látogatót sem tudtunk fogadni, mert lakóhelyünk megközelíthetetlenné vált. Boltba sem tudtunk menni, így az itthon levő készletekből főztem, nem is akármilyet.
A hidegnek megfelelően ismét egy férfiasan nehéz ételt sikerült kreálnom, amely sült oldalasból, savanyú káposztából és krumpliból állt. Ehhez hasonlót már több alkalommal készítettem, de ilyen összeállítás még nem került a tányérra.
Az oldalast ezúttal köménymaggal és édesköménymaggal fűszereztem, és kevés őrölt rozmaringgal is bedörzsöltem. A savanyúkáposzta és az édeskömény nagyon jó szolgálatot tett, a zsírosabb hús sem tűnt annyira nehéznek ezzel a körettel és fűszerezéssel. A káposzta lehet ugyanolyan mennyiségű is, mint a krumpli, nálunk olyan hamar elfogyott, hogy a fotóra csak pár szál került belőle.

Recept

1 kg sertésoldalas
50 dkg savanyúkáposzta
80 dkg krumpli
egy nagy fej hagyma
egy fej fokhagyma
köménymag
édesköménymag
őrölt rozmaring
só, bors
olaj

Az oldalast a csontok mentén tenyérnyi darabokra vágom. Bedörzsölöm sóval, borssal, a köményfélékkel és a rozmaringgal, majd egy kevés olajjal kikent tepsibe teszem, és a tűzhelyen erős lángon körbepirítom a húsok minden oldalát. Ezalatt a sütőt 160 fokra előmelegítem. A megpirított hús alá kb. egyujjnyi vizet öntök, mellédobom a nagy darabokra vágott hagymát és a keresztben elmetszett fokhagymafejet, és fóliával lefedve puhára párolom a sütőben.
Ezalatt a megpucolt krumplit nagy darabokra – félbe, negyedbe – vágva sós vízben előfőzöm, akkor jó, ha félig puha. A savanyúkáposztát szükség szerint kimosom és rövidebbre vágom, majd kevés vízzel félig puhára párolom. (Ha a képoszta zsenge, a művelet kihagyható).
A megpuhult húsokat a tepsiből kiszedem, a félig főtt krumplit és káposztát a pecsenyelében jól megforgatva a tepsiben elterítem, kevés sóval ízesítem. A leendő köre tetején elrendezem a húsokat és az egészet 200 fokos sütőben készre sütöm, ezalatt a krumpli és a hús is kellően megpirul.

6 megjegyzés:

Kata írta...

Igazán finomat ettetek, mi is szeretjük!

Anazar írta...

Ej Zsuzsi, de jól néz ki! Úgy beleharapnék. Érzem is az ízét a számban :-D

Zsuzsi írta...

Én régebben nem ettem meg ezeket a zsírosabb húsokat, de ahogy öregszem, rájöttem, mekkorát tévedtem.

szepyke írta...

Nah, igen... Jó a kép, jó az étel!:)

Nem is kicsit!:)

Gina írta...

Káposztám nem volt,de elkészítettem,isteni volt.Köszönet a receptért!

Zsuzsi írta...

Gina, örülök, hogy elkészítetted, és ízlett. Legközelebb próbáld ki a káposztával, nagyon sokat dob ám rajta!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails