2010. február 5., péntek

Sajtkrémes kiflik


A fotóim közt felfedeztem a sajtos kifliket, és arra is rájöttem, hogy receptet még nem írtam a kép mellé, úgyhogy ez következik.
Igazából nem nagy kunszt, a leveles tészta készítésének, ugyanis nem vagyok hajlandó nekifogni idő és türelem hiányában, nekem megteszi a bolti is. Mindig van itthon, mert nagyon jól jön, ha váratlan vendég toppan be és meg szeretném kínálni valami ropogtatnivalóval.
A kiflik tölteléke egy nagyon sűrűre főzött sajtos besamel. A fehérmártás alapszabálya az egyensúly- ahány deka vaj, annyi deka liszt és annyi deci tej - , amit itt fel kell borítani, különben az egész töltelék kifolyik, úgyhogy az alaprecepthez képest fele mennyiségű tejet használok. Így sincs garancia arra, hogy nem szökik meg a töltelék, de a kifolyó, majd hűlés hatására megszilárduló sajtos massza is igen finom csemege, eddig panasz nem érkezett, hogy egy részét a tepsiből kellett kinyalni :-). Érdemes a sajtkrémhez karakteres ízű sajtot használni, mert trappistával nem lesz túl aromás a dolog.

Recept

Egy doboz leveles tészta (fagyasztott vagy friss)
3 dkg vaj
3 dkg liszt
2 dl tej
15dkg reszelt sajt (most emmentáli)

frissen reszelt szerecsendió


Először elkészítem a sajtkrémet, mert hidegen töltöm majd a tésztába. Ehhez sűrű besamelt készítek: a vajat felolvasztom, rádobom a lisztet, fehéredésig keverem, a tűzről félrehúzva felöntöm tejjel folyamatos keverés közben. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítem és sűrűre főzöm. Ha kész, leveszem a tűzről és a reszelt sajttal jól kikeverem.
A felengedett leveles tésztát megpróbálom körlappá nyújtani. A körlapot annyi cikkre vágom – mint a tortát – ahány kiflit szeretnék. A cikkelyek szélesebbik végére egy púpos kanál tölteléket halmozok, és feltekerem a tésztát, törekedve a kifli alakzat elérésére. A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire fektetem és előmelegített 200 fokos sütőben aranysárgára sütöm, kb. 15 perc alatt. Langyosan vagy hidegen kínálom borkorcsolyaként, vagy teához.

4 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Ó, nyami! Nem három kalória, az biztos, de nagyon szeretem az ilyesmit.

szepyke írta...

Én is, én is!:)

Hát, tényleg nem diétás darab, de tél van, kell az energia!:)

Zsuzsi írta...

Szepyke,pedig ez ősszel készült, de most is el bírnám viselni:-)
Másik kedvencem a sajtos roló, de már nem szívesen eszem, mert mindig tele van a tölteléke tömény margarinnal, amit meg ki nem állhatok. Kéne rolóforma és meg kéne itthon sütni, talán majd összeszedem magam, és megpróbálom.

Felhőlány írta...

Nagyon szép kis kiflik lettek! Lecsúszna tízóraira... :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails