2011. január 4., kedd

Gőzben sült tojás reggelire


Gordon Ramsay Ultimate Christmas című műsorában szerepelt ez a tojásétel, ami egyébként egy, a megszokottól eltérően készülő lágytojás receptje, a Szakácsok Könyvében a fenti néven szerepel. Az ünnepek alatt gyakran készítettem így a tojást reggelire, és nagyon megkedveltük.

A lágytojást egyébként is szeretjük, de a feltörése, fogyasztása sokkal macerásabb, ráadásul a megfelelő állagot is könnyebb így eltalálni.
Ramsay a sütőformákat kikenés után bazsalikomlevéllel bélelte ki, ez némi pluszt ad az étel ízéhez, ráadásul könnyebben kiemelhető a tojás a formából. Mi - a férjemre is tekintettel – a bazsalikomot egy kis szelet sonkával helyettesítettük, a célnak ez is tökéletesen megfelel.
Normális embernek reggelire két, nagyobb étvággyal megáldottaknak akár négy tojást is készíthetünk, bizonyára el fog fogyni.

Recept

Személyenként legalább két tojás
Kevés vaj
A tojással megegyező mennyiségű szelet sonka

A készítést megelőzően a sütőt 180 fokra előmelegítem, vízforralóban pedig kb. egy liter vizet forralok. A kis kerámia felfújtformákat kikenem vajjal, kibélelem egy szelet sonkával, beleütök egy tojást, és a tetejét finoman sózom. Előveszek egy tepsit, a tojással megtöltött formákat beleállítgatom, majd a tepsibe öntök forró vizet úgy, hogy a formáknak a közepéig érjen. A tepsit akkor teszem a sütőbe, ha az már elérte a szükséges hőfokot, és innentől számítva a tojást 8 percig sütöm-gőzölöm. Ennyi idő alatt a fehérje megkocsonyásodik, de a sárgája még kissé folyós marad.
Ha a megadott idő eltelt, a formákból széles tortakés vagy spatula segítségével kivarázsolom a tojásokat és pirítóssal tálalom.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

mi ezt a módszert, akkor alkalmazzuk mikor spenótot főzünk. A kész étel tetejére tesszük a tojásokat amiket lefedünk, így a pára hatására megfőnek.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails