2011. október 15., szombat

Őszi rétes


Végre technikai problémáktól mentesen létezem! Új számítógépet kellett vennünk, mert a laptop bemondta az unalmast. Pontosabban a monitor annyira elsötétült, hogy fejlámpával volt csak épp látható, az meg mégse járja, hogy így használjuk a gépet, ezért lecseréltük. Ennek örömére ismét recepttel jelentkezem, amely első ízben a Bezzeganyán jelent meg.

Recept

egy csomag (450 gramm) fagyasztott leveles tészta
4 db kicsi alma
2 db kisebb körte
4 db szilva
10 dkg aszalt áfonya vagy mazsola
fél citrom
2 dkg vaj
2-3 evőkanál cukor
egy teáskanál fahéj
5-6 evőkanál zabpehely

Először a tölteléket készítem el, mert ki kell hűteni, mielőtt a tésztába tölteném. Ehhez a körtét és az almát meghámozom, kimagozom és kisebb kockákra vágom. A vajat lábosban megolvasztom, rádobom a körtét, az almát és az áfonyát, megszórom a cukorral, ízesítem fahéjjal, ráfacsarom a citromlét, és 5-6 percig párolom. Akkor jó, ha a leve elfő és még kicsit roppanós. Ekkor elzárom alatta a lángot és rádobom a kimagozott, elnegyedelt szilvát. Ha a töltelék kihűlt, kezdődhet a töltés. A kiengedett tésztát téglalap alakúra nyújtom (3-4 mm vastag legyen), megszórom a zabpehely felével, ráterítem a tölteléket, ezt is megszórom a zabpehellyel és felcsavarom. A roládot sütőpapírral bélelt tepsire teszem, a tetejét felvert tojással megkenem és 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranybarnára sütöm. Langyosan vagy hidegen kínálom.

1 megjegyzés:

Szemi írta...

Hú, ez irtó guszta lett!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails