Amikor az év elején Nemisbéka megkeresett, hogy vállalnám-e
idén is a sütést, erősen gondolkodtam, mert nem nagyon volt ötletem, hogy mit
készítsek, de egy-két hét múlva, valamilyen családi ünnepre sikerült
előállítanom egy tortát, ami annyira ízlett mindenkinek, hogy úgy döntöttem,
idén is sütök, mégpedig ezt.
Remélem, hogy nem csak a családomnak nyerte el a tetszését,
hanem jó pár licitáló is akad majd, aki megküzd érte. A liciteket a Segítsüti megújult weboldalán tehetitek meg, ahol
az enyém mellett még jó pár sütemény közül válogathattok! Az árverés a mai naptól kezdődik és április 8-án 16 órakor ér véget. A beérkezett összeget a Magyar Gyermekmentő Alapítvány balesetet szenvedett mentőautójának javítására fordítjuk.Ez a csokitorta nagyon egyszerűen elkészíthető, a tésztája egy kakaós vizes piskóta, a krém pedig pár kavarintással előállítható, csak jó minőségű étcsoki, tejszín, mascarpone és kevés cukor kell hozzá. No meg egy löttyintés kávé, mert mostanában úgy tapasztalom, hogy a kávé segít megadni a csokoládés desszerteknek azt az ízt, amit – én legalábbis- mindig kerestem.
Recept
A tésztához:
4 tojás
20 dkg cukor
9 evőkanál víz
12 dkg liszt
3 dkg kakaópor (keserű, nem cukrozott!)
egy sütőpor
A krémhez
25 dkg jó minőségű, legalább 60%-os étcsokoládé
2 dl tejszín
25 dkg mascarpone
fél deci erős kávé
A torta összeálításához
Házi eperlekvár
A tetejére
Likőrrel töltött csokitojás vagy bonbon
Először a piskótát készítem el. A sütőt 180 fokra
előmelegítem, sütőpapírral kibélelek egy 23-24 centis kapcsos tortaformát. A
tojásokat szétválasztom, a sárgákat habosra keverem a cukorral, kanalanként
hozzáadom a vizet, ezután a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. A
tojások fehérjét kemény habbá verem és a kakaós masszába forgatom. Beleöntöm a
formába és kb. 40 percig, tűpróbáig sütöm. Tortarácsra téve hagyom kihűlni,
majd kettévágom.
Amíg a piskóta hűl, elkészítem a krémet. Ehhez felforralom a
tejszínt, és beletördelem a csokoládét, majd kevergetve felolvasztom benne.
Megvárom, amíg lehűl, ekkor hozzáöntöm a kávét, és spatulával belekeverem a
mascarponét is.
Összeállítom a tortát: a kevésbé szép fél piskótát tortatálra
teszem, megkenem lekvárral, majd a krém felével, ráfektetem a másik lapot is, és a tortát kívül
is körbekenem a csokikrémmel. Most bonbonokkal díszítettem, de használhatunk
csokiforgácsot, epret, vagy akár ehető virágokat is. Tálalásnál tejszínhabbal
és egy szem eperrel kínálom.
5 megjegyzés:
Szia!
a segítsüti által keveredtem az oldaladra és már sütöm is a tortádat. Mennyi cukor kell a krémbe?
köszi!
Ildi
Szia Ildi!
Én meg szoktam kóstolni, max 1-2 evőkanálnyit javaslok.
Örülök, hogy megsütöd:-)
köszi Zsuzsi, a gyors választ!
Ildi
Már vagy harmadszorra ez a fiam szülinapi tortája, annyira szeretjük! :) Köszönöm a pontos leírást is, így nem lehet elrontani.
Ennek nagyon örülök:-)
Megjegyzés küldése