2008. március 2., vasárnap

Osztrák csokoládétorta


Kicsit elhanyagoltam a blogot mostanában. Olyan jól esett lustálkodni és tenni a semmit, hogy nemcsak nem írtam főzésről, hanem nem is főztem. De hát mindennek vége szakad egyszer….

Kevés kivételek egyike volt, amikor fakanalat ragadtam, a névnapunk ünneplése. No nem gálaebéd készült, hanem tortát sütöttem, és készítettem egy lazackrémet, amiből mindenki degeszre ette magát.

Most a sütemény receptje következik, amely Mary Berrytől származik. Hasonlít egy kicsit a
liszt nélküli csokitortához, de ebbe azért liszt is kerül egy kevés.
Csokirajongók semmiképp se hagyják ki, könnyen elkészül és nagyon finom.


Recept

25 deka legalább 60 %-os étcsoki
17 deka vaj
6 tojás
20 deka cukor
3 deka liszt
¼ kávéskanál sütőpor



A csokit a vajjal vastag falú lábosban vagy gőzfürdőn felolvasztom, simára keverem. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét habbá verem 6 deka cukor hozzáadásával. A sárgáját a maradék cukorral addig keverem robotgéppel, amíg felhabosodik és kicsit megsűrűsödik, ez kb. 5 perc. Ekkor belekeverem a felolvasztott csokit, beleszórom a sütőporral elkevert lisztet. Jól kikeverem, majd hozzáadom 2-3 részletben a cukros tojáshabot és óvatosan beleforgatom a csokis masszába.
Kivajazott- kilisztezett 24 cm átmérőjű tortaformába öntöm és kb. 170 fokos előmelegített sütőben megsütöm. Akkor van kész, amikor már szilárdnak tűnik, de a közepébe szúrt tű még nedves. (kb. 35 perc sütés után). A teteje hűlés közben berepedezik, de ettől nem kell megijedni, teljesen normális dolog.
A kihűlt süteményt - melyet én hűtőben tárolok – tejszínhabbal vagy citrusfélékkel ízesített mascarpone krémmel tálalom.

4 megjegyzés:

Cukroskata írta...

Egy csokor ibolya körkérdéssel körítve :-)

Névtelen írta...

Nekem sajnos nem sült meg ez a torta. Pedig két órán át próbálkoztam. Végül vettem egy tortát a cukrászdában. :(((

Zsuzsi írta...

Nagyon sajnálom....Nem lehet, hogy nem verődött fel teljesen a tojáshab? Más ötletem nincs

Névtelen írta...

Biztos, hogy nem, a massza nagyon szépen nézett ki, pont ahogy kell. Szerintem egyszerűen kevés ez a mennyiségű liszt. A teteje megszáradt, a belseje szinte folyt, és amikor kivettem a sütőből, össze is esett teljesen.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails