2008. augusztus 31., vasárnap

Tejszínes sültbarack-krém



Két év után szomszédaink jóvoltából megtudtuk, hogy a közelünkben lehet házi tejtermékeket kapni!
Ennek örömére tegnap reggel felkerekedtünk és meg sem álltunk a dunabogdányi kis üzletig, amely a 11-es út mellett található.
A boltban aztán vettünk házi tejet, tejszínt, tejfölt, kefírt, natúr joghurtot, sajtkrémet. Ezen kívül lehet kapni vajat, kézzel gyúrt hevített sajtokat, gomolyát, juh-és tehéntúrót, kecskesajtot és mindent mi szem-szájnak ingere. A termékek jó része (tejtermékek, sajtok, túrófélék) a kapuvári
Cserpes Sajtműhelyből származik és isteni finom. El is döntöttük, hogy ezentúl csak itt vesszük meg az efféle dolgokat, ez pedig már csak azért is jó döntés, mert a boltinál nem drágábbak a termékek, sőt némelyik jóval olcsóbb is.
Miután ilyen jól felvérteztük magunkat mindenféle tejes finomsággal, a gyorsan romlók felhasználására készítettem ezt a desszertet.
Az alapötlet – sült barack – Nigellától származik, aki fagylalthoz süti az őszibarackot. Nagyon jó gondolat, sokkal intenzívebbé válik a gyümölcs íze azáltal, hogy a benne levő cukor karamellizálódik.
A házi tejszínről csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni: édes, zsíros, sűrű, egy pillanat alatt habbá verhető, egyszóval tökéletes.

Recept

Négy nagy sárgabelű őszibarack
4 dl házi tejszín
2 csomag zselatin fix (hidegen keverhető)
3-4 kanál porcukor
fahéj
kristálycukor
a díszítéshez barack

A barackokat félbevágom, a magjukat kiszedem és a magházzal felfelé jénaiba sorakoztatom. A vágási felületet meghintem egy kevés kristálycukorral és fahéjjal és előmelegített sütőben kb. fél óra alatt puhára sütöm. A barackok héját lehúzom, a sütőtálban maradt karamelles levet ráöntöm és botmixerrel pépesítem. Kihűtöm.
A gyümölcspéphez keverem a zselatint, egy percig tovább keverem, hozzáadom a tejszínből vert habot és porcukorral édesítem. Kelyhekbe vagy kis tálkákba töltöm, barackkal díszítem és legalább három órát dermesztem a hűtőben tálalás előtt
.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails