2008. szeptember 20., szombat

Birskompót


Lassan itt a birs szezonja, a zöldségesnél már láttam is egy pár darabot. Érdemes vele közelebbről is megismerkedni, mert vitaminokban gazdag, az emésztést, koleszterinszintet kiegyensúlyozó hatással bír, női bajokra is használ, gyulladáscsökkentő és nem utolsó sorban nagyon finom.
Nyersen nem fogyasztható, készíthető belőle viszont befőtt, lekvár, kompót, savanyúság, leves, gyümölcskrém. No meg persze birsalmasajt.

Szeptember végén, október elején érik, állítólag nem érdemes megvárni, amíg teljesen sárga lesz, mert húsa elszíneződik, akkor kell szedni, amikor még zöldessárga.


Nálunk most kompótként került az asztalra, az ebéd kiegészítőjeként. Attila ugyanis rántott húst rendelt, természetesen krumplipürével, én meg úgy gondoltam, hogy a hús mellé amolyan nagymamás módra jó kiegészítőként fog szolgálni a birskompót.

Recept

4 birsalma/-körte
4-5 szegfűszeg
3-4 evőkanál cukor
egy rúd fahéj
egy szem csillagánizs
fél citrom leve és két citromkarika

A legnehezebb dolog az egészben a gyümölcs előkészítése, gyengébbek részére jól jöhet az erősebbik nem segítsége is.
A birsalmákat megpucolom, kiszedem a magházat, majd kisebb darabokra vágom. Igyekszem gyorsan dolgozni, mert hamar barnul, ha ez nem jön össze, citromlével enyhíthető a helyzet.
A feldarabolt gyümölcsöt lábosba teszem, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Beledobálom a fűszereket, a cukrot, citromkarikákat, belenyomom a citrom levét és lassú forralással a birs puhulásáig főzöm, ez most forrás után kb. 10-15 perc alatt puha lett. (A csillagánizst negyed óra után ki szoktam venni, ne legyen olyan erőteljes az íze.) Levével együtt üvegtálba öntöm és fogyasztásig hűtőben tartom.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon guszta, a kép láttán már csorog a nyálam. Én is nagyon szeretem csak baromi drága.

Renata Kalman írta...

szia Zsuzsi!
Én is várom már a birset. Szembe a szomszédék két éve kivágták a birsalmafájukat...jaj, sajgott s szívem. Nekünk sajna nincs, de mikor sikerül vennem pár birsalmát, akkor napokig "szagos" a kamra tőle, nagyon finom.

Renata Kalman írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Renata Kalman írta...

javít
s=a

Zsuzsi írta...

Igen, nincs még egy olyan gyümölcs, ami ennyire csábítóan illatos lenne, akár nyersen, akár feldolgozva, olyan, mint a parfüm.

Géza írta...

Géza:
Nálunk én vagyok a lekvár-, és kompótfelelős. A birset én citromsavas vízben előfőzöm "üvegesre", így sokkal könnyebb megmunkálni! És nem barnul meg.

Géza írta...

Nálunk én vagyok a lekvár-, és kompótfelelős.
Citromsavas vízben "üveges"-re előfőzöm a birseket, így könnyebb feldolgozni, és nem barnulnak.
A lé megcukrozva kitűnő ivólé lesz.

Géza írta...

Saját birsfával rendelkezünk, így az nem árérzékeny a dolog.
Kb. 100kg lett idén, aminek egy része sajnos érés közben megbarnul, és lepotyog.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails