2008. szeptember 6., szombat

Madártej


Nagymamám gyakran készített madártejet, amikor kicsi voltam, bizonyára így vannak vele mások is. Szerintem ez tipikusan olyan étel, ami a nagymamákhoz kötődik, nem emlékszem arra, hogy anyu valaha is csinált volna. Attila is így van vele.
Két napja azon vívódtunk, hogy mákos guba vagy madártej készüljön a hétvégére, de a másodfokú hőségriasztás idején én inkább a madártejet javasoltam (nagy ellenkezés nem volt).
Soha nem készítettem még korábban, azt gondoltam, valami ördöngös nagy dolog, pedig egyáltalán nem az, jóllehet a habgaluska készítése nem az én műfajom, de azért megbirkóztam vele.
Hamar elkészül, csak ki kell várni, hogy jól lehűljön, mert úgy az igazi. Férfiaknak lehet vele kedveskedni, általában mind odavannak érte.


Recept

6 tojás
1,5 liter tej
15 dkg cukor
egy rúd fahéj
egy rúd vanília
egy evőkanál liszt.

A tej felét felforralom a fahéjjal és a vaníliarúddal, amelyet behasítok és a tejbe kaparom a belsejét. Közben a tojásoat szétválasztom, 5 deka cukorral a tojások fehérjéből kemény habot verek. Ha a tej forr, evőkanállal galuskákat szaggatok a lassú tűzön forrdogáló tejbe. Mindkét oldalukat 2-2 percig főzöm, majd szitakanállal lehalászom és félreteszem. Egy adagba 4-5 galuskánál többet nem érdemes tenni, mert csak a magunk dolgát nehezítjük meg. Ha az összes habot felhasználtam, a forró tejhez hozzáöntöm a tej másik felét és felforralom. A tojások sárgáját a maradék cukorral és a liszttel kikeverem, óvatosan felhigítom egy merőkanál forró tejjel, majd az egészet a többi tejhez öntöm és addig forralom kevergetve, amíg kissé besűrűsödik.
A sodót miután lehűlt, mély tálba töltöm, ráteszem a galuskákat és legalább 4-5 órára a hűtőbe teszem.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Először grizes tésztát szerettem volna késziteni a férjemnek, el is húztam a mézesmadzagot előtte, mert nagyon szereti, de utána láttam meg a madártejedet nagyon gyors könnyű és nagyon finom, elcsodálkozott, majd csalódott lett, de amikor megkostólta akkor már mindent elárult az arca. Nagyon izlett neki többször is szedett és délután is biztosan rá fog járni. Köszönjük!

Zsuzsi írta...

Nem csodálom, hogy örült, ez tipikus férficsalogató desszert. Örülök, hogy elkészítetted.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails