2009. július 13., hétfő

VKF XXVI. - Kecskesajtos lepénykék




Vesta, a 26. VKF háziasszonya nyári előételek készítését várta tőlünk italajánlással egybekötve.
A blogon sokféle előétel és vendégváró receptje megtalálható, általában ezeket szoktam készíteni, mert nagyon szeretjük a különféle kencéket, salátákat, lepényeket.
Éppen ezért valami újat kellett kitalálnom. A nálunk található Plus Sparrá történő alakítása, és a megújuló áruválaszték adta végül az ötletet, ugyanis nagyon sok újfajta tejtermék, köztük nagy kedvenceim, a sajtok jelentek meg a boltban. Többféle kecskesajt is kapható, ezek közül most a lágy görög kecskesajtot választottam.
Sok időm nem volt az előétel készítésére, így döntöttem leveles tészta felhasználása mellett, mert azt mindenki szereti nálunk, ráadásul igen időtakarékos, könnyű vele dolgozni.
Így született meg ez a kecskesajtos lepény, amely minden családtagomnak elnyerte végül a tetszését. Nyáresti borozgatásokhoz nagyon jól csúszik.

Recept

Egy csomag leveles tészta
30 dkg lágy kecskesajt
2 evőkanál tejföl
bors
szárított oregano
egy nagy paradicsom


A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tésztát lisztezett munkalapon négyszögletűre nyújtom, kilenc egyforma részre vágom. A töltelékhez a kecskesajtot villával összetöröm, belekeverem a tejfölt, kevés borssal és oreganoval fűszerezem. A tésztadarabok mindegyikére egy evőkanál sajtkrémet halmozok a tészta szélétől fél centi távolságot tartva, a kanál hátával kicsit elegyengetem és ráfektetek egy vékony szelet paradicsomot. A tésztaszéleket kicsit megnedvesítem vizes ujjal hogy könnyebben összetapadjon, és felhajtom a töltelék irányába, mintegy „bekeretezve” azt. A lepénykék tetején a paradicsomokat nagyon kevés oreganoval megszórom és 12-15 perc alatt aranybarnára sütöm őket a forró sütőben.
Megfelelően lehűtött rosét kortyolgattunk mellé.

3 megjegyzés:

Vesta írta...

Nagyon mutatósak lettek a lepénykék! Én is kecskesajtra gondoltam, nagyon egészséges!

Gabriella írta...

Jajj, ezt én is nagyon imádom. A kecskesajt az egyik kedvencem!!!

szepyke írta...

Hu, ezek de jól néznek ki!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails