Megelőzendő a vitát, se mátrai, se kárpáti, csak egyszerűen borzaska. Ami egyébként a háziasszonyok álma. Meg az étteremtulajdonosoké is, mert jóformán minden magyaros vonalat vivő vendéglő étlapján lehet vele találkozni.
Több előnye is van: kevés húst is igazán kiadóssá lehet tenni a krumplis panírral, és nem kell hozzá semmilyen köretet készíteni salátán savnyúságon kívül. Egyetlen hátránya, hogy nem nagyon szeretek tapicskolni a masszában, de mivel enni meg szeretem, ezt ki kell bírni. Általában ezt mindenki megeszi szívesen, úgyhogy ismeretlen vendéget is meg lehet vele kínálni.
A masszához pontos mennyiségeket nem tudok írni, érzésre szoktam bekeverni. Az se gond, ha marad, mert azt tócsniként kisütöm, el szokott fogyni. Egy személyre egy borzaska általában elegendő, de nagyétkűekre azért kettőt számítsunk.
Recept
6 db ujjnyi vastag szelet sertéskaraj/csirkemell
só, bors
5-6 szem közepes krumpli
liszt
2 tojás
egy hagyma
olaj a sütéshez
A hússzeleteket sózom, borsozom. A bundához a krumplit és a haymát lereszelem, a tojásokkal és annyi liszttel dolgozom össze, hogy sűrűbb aluskatészta állagot kapjak. Sóval, borssal ízesítem. Serpenyőben kb. ujjnyi magasan olajat töltök és felforrósítom.
A panírozást úgy csinálom, hogy a tenyeremben szétterítek egy adag masszát, kb. fél centi vastagon, akkora méretben, mint a hússzelet, ráfektetem a húst és befedem még egy adag masszával, majd a bundázott húst a forró olajba csúsztatom. Közepes lánggal mindkét oldalát aranybarnára és ropogósra sütöm, mintha tócsnit készítenék. A sütési idő hosszabb, hiszen az egész alkotmány vastagabb. Ha megsült, papírtörlőn lecseegtetem, savanyúsággal vagy salátával tálalom, vagy – mint éttermekben – fokhagymás tejföllel megkenem és reszelt sajtot szórok rá. . Mi most az uborka-, fokhagyma-, és joghurtmániás Zsófi lányom kedvére tzatzikivel ettük.
A kép az erkélyen tevékenykedő Attilának vitt kóstoló alkalmával készült:-)
Több előnye is van: kevés húst is igazán kiadóssá lehet tenni a krumplis panírral, és nem kell hozzá semmilyen köretet készíteni salátán savnyúságon kívül. Egyetlen hátránya, hogy nem nagyon szeretek tapicskolni a masszában, de mivel enni meg szeretem, ezt ki kell bírni. Általában ezt mindenki megeszi szívesen, úgyhogy ismeretlen vendéget is meg lehet vele kínálni.
A masszához pontos mennyiségeket nem tudok írni, érzésre szoktam bekeverni. Az se gond, ha marad, mert azt tócsniként kisütöm, el szokott fogyni. Egy személyre egy borzaska általában elegendő, de nagyétkűekre azért kettőt számítsunk.
Recept
6 db ujjnyi vastag szelet sertéskaraj/csirkemell
só, bors
5-6 szem közepes krumpli
liszt
2 tojás
egy hagyma
olaj a sütéshez
A hússzeleteket sózom, borsozom. A bundához a krumplit és a haymát lereszelem, a tojásokkal és annyi liszttel dolgozom össze, hogy sűrűbb aluskatészta állagot kapjak. Sóval, borssal ízesítem. Serpenyőben kb. ujjnyi magasan olajat töltök és felforrósítom.
A panírozást úgy csinálom, hogy a tenyeremben szétterítek egy adag masszát, kb. fél centi vastagon, akkora méretben, mint a hússzelet, ráfektetem a húst és befedem még egy adag masszával, majd a bundázott húst a forró olajba csúsztatom. Közepes lánggal mindkét oldalát aranybarnára és ropogósra sütöm, mintha tócsnit készítenék. A sütési idő hosszabb, hiszen az egész alkotmány vastagabb. Ha megsült, papírtörlőn lecseegtetem, savanyúsággal vagy salátával tálalom, vagy – mint éttermekben – fokhagymás tejföllel megkenem és reszelt sajtot szórok rá. . Mi most az uborka-, fokhagyma-, és joghurtmániás Zsófi lányom kedvére tzatzikivel ettük.
A kép az erkélyen tevékenykedő Attilának vitt kóstoló alkalmával készült:-)
11 megjegyzés:
Zsuzsi, egyre jár az agyunk, nemrég én is írtam: http://jonnyka.blogspot.com/2009/03/borzaska.html
Szép hétvégét kívánok!
De jó kép, máris kedvet kaptam hozzá :) Nyitom az ablakot! :)
Gyöngyi, énis viszont kívánom nektek!
Lorien, oké, de előbb kiveszem a kést, nehogy cirkuszi produkció legyen belőle!
Nálam is fönn van, nagy kedvencünk! :)
A kép zseniálisan szuper! :))
Örülök, hogy nektek is tetszik a fotó, elég ambivalens érzéseim voltak vele, de most megnyugodtam:-)
Nekem mindegy, hogy milyen, én imádom!:)))
Imádom! És Imádom!:))
Nézz be hozzám légyszíves, van Számodra egy ajándékom!
Nézz be hozzám is légyszíves:)
Köszönöm a díjakat, igyekszem továbbgurítani:-)
Nice post I am glad to see your post. I totally inspire with your writting skills.
South Indian Recipe
Maharashtrian recipe
North Indian Recipe
Thank you😉
Megjegyzés küldése