2010. március 6., szombat

Takarékon: tojásos nokedli


Mostanában kicsit visszahúzódtam, de jelentem, azért főzni is szoktam. Igaz, általában nagyon egyszerűeket Zsófi miatt – sok főzelék, natúr húsok -, vagy olyasmit, ami már fenn van a blogon. Igyekszem a maradékokat is hasznosítani, semmit sem kidobni, illetve takarékosan főzni, ez különösen hó végén jön jól. A blogban ezért létrehozok egy újabb címkét „takarékon” névvel, és ezzel fogom megjelölni a kevés pénztárcával is megvalósítható, vagy maradékok felhasználásával készülő ételeket.
Az első ilyen recept a biztosan mások által is jól ismert tojásos nokedli, vagy – mint ahogy azt nemrég olvastam egy blogban: „toji-noki”.
Ezt néha köretnek is készítem például paprikás csirkéhez, de önállóan is megállja a helyét a kötelező cukros-ecetes lében fürdő fejes salátával (enélkül nem is igen tudom megenni).Alapanyagai egy normális háztartásban megtalálhatók, gyorsan elkészíthető és nem is drága, nálunk pedig még a menzán sem tudják elrontani.
Most az én verzióm következik.

Recept

A nokedlihez

50 dkg liszt
2 tojás
5-6 dl víz (fele tej is lehet)


A rátéthez
4 tojás
1 dl tejföl
frissen őrölt bors

4 dkg vaj

A nokedlitésztát összekeverem. Akkor jó – szerintem - , ha a fakanálról lassan csöpög le, de nem túl kemény. Forrásban levő sós vízbe szaggatom, megvárom, amíg a galuskák feljönnek a tetejére, majd szitakanállal kiszedem, lecsepegtetem.
A rátéthez a tojásokat felverem, belekeverem a tejfölt, sózom, borsozom.
Egy tapadásmentes lábosban felolvasztom a vajat, rádobom a nokedlit, ráöntöm a tejfölös tojást, és pár perc alatt kevergetve összemelegítem. Ezalatt a tojás kicsit megkocsonyásodik, de nem keményedhet meg. Ezt a végső műveletet úgy is meg lehet csinálni, hogy a tűzálló tálba terített nokedlira rá kell önteni a tojásos keveréket és 180 fokra előmelegített sütőben kell befejezni az ételt. Ilyenkor résen kell lenni, nehogy túlsüljön a tojás és rántottás nokedli legyen a vége. Frissen jó igazán, cukros-ecetes fejes salátával.

1 megjegyzés:

L.Krisztina írta...

Gyerek korom nagy kedvence imádom:)
Mikor életemben először csináltam már vagy 20 éve receptes könyvből készítettem el , mert anyut nem tudtam elérni:) és én lánykoromban nem sokat jártam a konyha felé .
Jó kis ecetes salátánál nincs is jobb hozzá:)
A kép nagyon guszta :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails