Ma sikerült egy tényleg fantasztikus ebédet készítenem nyúlhúsból, Rick Stein receptje alapján. Túlzás nélkül állíthatom, hogy eddig ez a legjobb étel, amit nyúlból készítettem.
Gazdag fűszeres íze miatt akár a karácsonyi asztalon is megállná a helyét, aki pedig idegenkedne a nyúltól, bátran készítheti vadhúsból (szarvas, őz) is.
A recept egyébként a Francia Odüsszeia c. könyvből való, amelyből filmsorozat is készült. Pár éve az egyik ismeretterjesztő csatorna is a műsorára tűzte, én nagyon szerettem a hangulatát és persze a recepteket.
Recept
Egy nagyobb fiatal nyúl darabolva
8 dkg füstölt szalonna
6 kisebb fej hagyma
4 sárgarépa
5 dkg zeller
25 dkg aszalt szilva
egy üveg száraz vörösbor
rozmaring
kakukkfű
2 babérlevél
2 evőkanál liszt
só, bors
A szalonnát felkockázom és egy mélyebb lábosban kiolvasztom. Rádobom a megtisztított, félbevágott hagymákat és barnára pirítom, majd kiszedem a lábosból. A nyúldarabokat megsózom, megborsozom és a visszamaradt szalonnazsírban aranybarbára pirítom. Megszórom a húst a liszttel, megforgatom a húsdarabokat, majd hozzáteszem a már megpirított hagymát és a nagyobb darabokra vágott sárgarépát a zellerrel együtt. Ekkor kerül bele az aszalt szilva fele és egy pohárnyi kivételével – ami Rick Stein szerint a szakácsot illeti – a vörösbor is. Az ételt enyhén utánasózom, beleteszem a babért, meg ízlés szerint a többi zöldfűszert, felforralom, majd takaréklángon addig főzöm, amíg a hús meg nem puhul. Ha a nyúl már vajpuha, kiszedem a mártásból, amibe beleszórom a maradék szilvát – ha még szükséges, kevés cukrot/mézet – és 3-4 perc alatt átforralom.Ezután visszateszem a nyulat a szaftba és egy-két perc alatt átmelegítem az ételt.
Krumplipürével, burgonyagombóccal vagy-krokettel mennyei, akár ünnepi fogás is lehet.
3 megjegyzés:
Nagyon guszta
Boldog Karácsonyt, Zsuzsi!
Üdv én így készítettem ahogy le van írva a recept sajnos 2 lábosomban is le éget pedig takarékon lassan főztem ara gondoltam hogy lehet azért mert a szilvát is melléraktam már az elejétől fogva
Sajnos van 1 kiss égette utóíze de ettől függetlenül el fog fogyni
Köszönöm a receptet ! ❤️
Sajnos képet nem tudok ide csatolni….
Megjegyzés küldése