2011. május 27., péntek

Cukkinis-gombás gersliköret


Múltkor a Bezzeganya-blogra az egyik komment ihletésére gabonás köretekről írtam, ez a recept is ott jelent meg először. A poszt megírása számomra is érdekes volt, mert a gabonák köretként történő felhasználása számomra is újdonságot jelentett. Ez az árpagyöngyös recept nagyon elnyerte a tetszésemet, így gondoltam, helye van a blogon is, remélem, másoknak is tetszeni fog.


Recept

25 dkg gersli

egy kisebb cukkini

15 dkg gomba

egy közepes fej hagyma

2 evőkanál olívaolaj

fél csokor kapor (vagy petrezselyem)

pár ág kakukkfű

citrom (elhagyható)

Az árpagyöngyöt előző este beáztatom. Az étel készítése előtt szitában hagyom lecsöpögni. A hagymát felaprítom, az olívaolajon üvegesre párolom. Ekkor rádobom a felkockázott cukkinit és gombát, beleszórom a felaprított zöldfűszereket, kevés sóval ízesítem, és öt percig sütöm-párolom. Ekkor hozzáteszem a gerslit, majd pár perc pirítás után felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára párolom. Nem baj, ha egy pici lé marad rajta, ha tálalásig lefedve tartom, felszívja a maradék nedvességet. .(A gersli soha nem lesz olyan puha, mint a rizs, szétfőzni nem igazán lehet, van egy kis ropogóssága.) Reszeltem bele kevés citromhéjat is a végén, amíg még meleg, nagyon jól állt neki. Natúr vagy grillezett húsok mellé tálalom.

A felhasznált zöldségek tetszés szerint variálhatók, érdemes kipróbálni a cukkini-kaliforniai paprika vagy sárgarépa-zeller párosítást. A paprikáshoz fűszerként bazsdalikomot vagy rozmaringot, a répáshoz petrezselymet használok zöldfűszerként.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails