2011. május 10., kedd

Margarétás linzer


Ez a sütemény mostanában legalább háromszor készült el nálunk, nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. A lányom csak virágos kekszként emlegeti.

Alapja a linzertészta, amelynél az alapanyagokat - liszt, vaj, cukor - 3-2-1 arányban használjuk fel. Az elkészített tészta ezután rögtön formázható, de az is megoldás, hogy hűtőben pihentetjük akár egy napig felhasználás előtt, sőt, akár le is fagyasztható. A lekvár minőségére érdemes odafigyelni, kár lenne az aprósüteményt valamilyen pancs gyümölcsízzel elrontani.

Ez a linzer tökéletes vendégváró, bármilyen ünnepre is érdemes elkészíteni. Egyetlen hátránya, hogy nagyon eteti magát, nálam a kb. negyven darab sütemény egy, de maximum két napot bír csak ki.

Recept

30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
csipet só
vaníliakivonat

pikáns lekvár (nálam házi meggy) a töltéshez

A fenti hozzávalókból tésztát gyúrok. Nem vacakolok vele sokáig, nem dolgozom ki nagyon, mert állítólag akkor nem lesz elég omlós (ki tudja) . Felhasználáskor a tésztát kinyújtom, tetszőleges kiszúróval kiszaggatom, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 6-8 perc alatt világosra sütöm. A széleinek sem szabad megbarnulnia, mert nem lesz túl szép. A kihűlt süteményekből kettőt-kettőt a lekvárral összeragasztok. Fémdobozban tárolom további felhasználásig.

Ez egy alaprecept, a liszt egyharmada bármilyen őrölt csonthéjassal helyettesíthető, a töltésnél pedig pármilyen krémet is használhatunk, csak ne legyen túl folyós. A süteményeket étcsokival, porcukros mázzal, díszítőcukorral lehet díszíteni, vagy egyszerűen csak porcukorral megszórva kínálni.

2 megjegyzés:

Anazar írta...

Nagyon helyesek :-)

Éva írta...

Nagyon mutatós sütemény, szeretjük mi is!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails