Ebben a kánikulában mi is csak pihegünk, nem nagyon eszünk, csak könnyű ételeket, dinnyét, fagyit (bár azért ma egy nokedlis paprikás krumpli azért befigyelt). Ez a leves is a hőség enyhítésére született. Gondolkoztam, hogy a joghurtot beletegyem-e, végül levesbetétként szerepelt, így sokkal izgalmasabb is lett a dolog.
A recept eredetileg a Bezzeganyán jelent meg.
Recept
60 dkg őszibarack vagy nektarin
2 marék cseresznye kimagozva
4 evőkanál cukor
egy rúd fahéj
fél citrom leve
2 dl tejszín
egy evőkanál keményítő
A tálaláshoz:
joghurt
barack és cseresznye
A megmosott gyümölcsöt kimagozom, a barackot feldarabolom (nem kell apróra, mert turmixolni fogjuk). Lábosba teszem, rászórom a cukrot, belecsavarom a citrom levét, a fahéjat is beledobom, ráöntök 8 dl vizet és az egészet felforralom, ennyi idő alatt meg is puhul a gyümölcs. A sűrűjét turmixgépbe kanalazom, pürésítem, visszaöntöm a lábosban levő léhez, és melegíteni kezdem. A tejszínben elkeverem a keményítőt, és a forró levesbe öntöm. Egy-két percig forralom, majd lehűtöm. Tálalásnál a levesbe teszek friss barackdarabokat, cseresznyét és egy evőkanál natúr joghurtot.
Cseresznye helyett lehet próbálkozni meggyel, málnával, de akár szederrel is, a tetejére joghurt helyett mehet tejföl, vagy cukrozatlan tejszínhab is.
2 megjegyzés:
Nagyon guszta leves! Valóban sokkal jobban esik az embernek ilyen hőségben hidegen a leves! Zöldbablevest mi is hidegen ettük meg!
Hú, ez tényleg finom lehet, ebben a hőségben igazán jól esne egy tányérral.
Megjegyzés küldése