2011. augusztus 13., szombat

Sültpaprika saláta



Apai ágon erdélyi családból származom, így nyáron kötelező elem volt az asztalon a sültpaprika-saláta. Nagyanyám húsos zöldpaprikából készítette, csak olajat és ecetet tett rá, de anyukám már fokhagymával is ízesítette, én is inkább így szeretem. Most nem zöld, hanem piros kaliforniai paprikából készítettem, így édesebb az íze, ezért mehet bele kicsit több ecet is.


Recept

8-10 nagy, húsos zöld- vagy kaliforniai paprika

fokhagyma ízlés szerint (nálam 2-3 gerezd)
olaj (általában olíva)
ecet (egy-két evőkanál, lehet sima, balzsam, vagy borecet is)

A paprikát tepsire rakom, és jó forró, 200 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a héja barnulni-feketedni kezd. Ekkor a tepsibe a kézfejemről kevés vizet spriccelek, lefedem folpackkal/alufóliával, és 15 percig így hagyom. Be lehet tenni olyan nejlonzacskóba is, ami bírja a hőt, és ott pihentetni. Negyed óra elteltével a paprikák héját lehúzom, kiszedem a csumájukat, tetszőlegesen felcsíkozom (én félbe-negyedbe szoktam). A paprikát lapos tálba vagy zárható műanyag dobozba teszem, sózom, megszórom a felszeletelt fokhagymával, meglocsolom az ecettel és annyi olajat öntök rá, hogy épp ellepje (ezért teszem lapos edénybe, hogy ne kelljen nagyon sok olaj). Kicsit összeforgatom, és ha már kihűlt, a dobozt lezárom, és hűtőben érlelem a salátát. Mielőtt ennénk, legalább fél órával előbb kiveszem a hűtőből, hogy kicsit felmelegedjen. Ha valakinek ez így túl egyszerű, tálalásnál meg lehet hinteni elmorzsolt fetával, netán kecskesajttal, de akár egy csokor felaprított petrezselyemmel is. Érdemes jó sokat csinálni belőle, mert nagyon eteti magát.


Az írás eredetileg a Bezzeganyán jelent meg.

4 megjegyzés:

Anazar írta...

A paprika nálunk (Kárptalja) nem játszott mint saláta. Vagy csak nagyon ritkán és nem emlékeznék? De sütni egészen biztos nem sütöttük.

Zsuzsi írta...

Nálunk a nagyszülők Brassóból jöttek még a háborúban, és mindig készítették nyáron. Ahány ház, annyi szokás:-)

Bianka írta...

Imádom, nagy kedvenc nem csak hús mellé, de még magában egy kis kenyérkével

Névtelen írta...

Hello!

A Jardinette Étterem receptversenye nemrég indult a facebookon, küldd be te is a recepted és nyerj! Hajrá :)
http://apps.facebook.com/photo-competition/179/1

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails