2011. szeptember 8., csütörtök

Szilvás gombóc


Ez az étel még nem szerepel a blogon, és ez nem is véletlen, nagyon szeretem, de a készítése számomra igazi tortúra. Mire kész vannak a gombócok, általában tiszta ideg vagyok, mert a tészta általában nem megfelelő, ragad, nem jól formázható. Ez vélhetően azért van, mert a krumpli nem elég lisztes, vagy nem tudom, de sose sikerült még idegeskedés nélkül elkészítenem.
Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e a tésztába tojás vagy sem, a most következő verzióba tettem, de csináltam már anélkül is, és akkor sem jártam jobban, úgyhogy várom a kommentjeiteket, hátha van valakinek valami jó tippje a megpróbáltatások elkerülésére.

Recept

60 dkg héjában főtt, áttört krumpli
egy tojás
2 dkg vaj
kb. 15 dkg liszt illetve amennyit felvesz
csipet só
kisebb szemű szilva
vajas zsemlemorzsa a forgatáshoz
fahéjas cukor a töltéshez és a megszóráshoz


A kihűtött főtt krumplit finomra reszelem, és a tojással, hideg vajjal és annyi liszttel, amennyit felvesz, rugalmas tésztává próbálom összegyúrni. Ha sikerül (ha nem, akkor is), kezdődhet a töltés. Ehhez kis golyókat tépek a tésztából, a közepükbe ügyeskedem a magozott, fahéjas cukorral megtöltött szilvákat. Lehet nyújtani is, és négyzetekre vágva tölteni a tésztát, nekem ez esélytelen. A kész gombócokat forró sós vízben kifőzöm, akkor jó, ha feljöttek a víz felszínére és utána még egy percig főttek. A gombócokat vajas pirított morzsába forgatom és fahéjas cukorral szórva tálalom.

4 megjegyzés:

duende írta...

Szia Zsuzsi!

Régebben én is jártam így a nudlitésztával. Amióta az Agria nevű, sárgabelű krumplit veszem mindenhez, azóta nincs gondom sem dödöllével, sem prószával, sem krumplipürével, sem nudlitésztával. Ez a krumplifajta kellően lisztes, jó tartása van és nagyon jó íze. És a nudlitésztához elég sok liszt kell, addig kell adagolni, míg szépen összeálló, jól formázható tésztát kapsz. Addig nem jó, míg ragad. Nem kell félni ettől, nem lesz lisztízű a kész nudli, maximum kissé tovább kell főzni. Én a gombócokat olyan 7-9 percig főzöm onnantól, míg feljönnek a víz tetejére. És mindig szoktam tenni a tésztájába 1-2 csapott evőkanál grízt is, ettől könnyű lesz.
Remélem, segítettem! :)

Szerintem a krumplin múlik minden. Sok piros héjú krumpli nagyon rossz minőségű, nagyon vizes, íztelen, alkalmatlan arra, hogy tésztává alakuljon.

Zsuzsi írta...

Köszönöm Duende, keresni fogom ezt a krumplit!

Éva írta...

Nagyon régóta főzök gombócot, nudlit. Édesanyámtól úgy tanultam hogy tojást nem tettem bele csak egy diónyi zsírt.Ami még fontos hogy hagyni kell kihűlni a krumplit.Mostanában csodálkozva vettem észre hogy a blogokon általában mindenki tesz tojást a tésztába, ez nekem szokatlan. Nekem nem ragadt még a tészta sosem. Nagyon szép lett a gombócod, guszta!

Névtelen írta...

Egyszer próbáltam életemben, a nagyanyám útmutatásai alapján... ő szigorúan zsír tett bele, nem vajat, és tojást nem. Libazsírt. Egy vaskos hengert formázott a tésztából, abból vágott nagyon éles késsel szeleteket, s ezeket töltötte. Nekem a gömbölygetés volt rémes, de amúgy a tészta működött.

LL.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails