Vacsorára akartam készíteni sztrapacskát, de nem kaptam juhtúrót. Aztán egy gyors ötlettől vezérelve úgy gondoltam, hogy a kifőtt galuskát szalonnával pirított savanyúkáposztával fogom tálalni, és persze adok még hozzá tejfölt is.
Az ötlet jónak tűnt, csak a megvalósítás volt nehézkes: túl nagyra reszeltem a krumplit, így a galuska sehogy sem akart összeállni. Ilyenkor jön jól a leleményes férj a háznál, aki megoldotta a dolgot. Pár fordulat a botmixerrel a sztrapacska-tésztában csodákra képes. Én már lélekben feladtam, de végül mégis elkészült a vacsora. Igazi téli kaja, nagyon jól tud esni ebben a zord időben.
Recept
80 dkg krumpli2 tojás
liszt amennyit felvesz
kb. 20 dkg füstölt szalonna
tejföl
A szalonnát felkockázom, kisütöm a zsírját. Rádobom a felaprított hagymát és üvegesre sütöm. Ezután kerül bele a levétől kinyomkodott (ha kell, kimosott) savanyúkáposzta, amelyet puhára párolok (leve ne maradjon) és további felhasználásig félreteszem.
A krumplit nyersen lereszelem a reszelő legkisebb lyukú oldalán, a tojás és a liszt hozzáadásával galuska-sűrűségű tésztát készítek belőle. Kicsit sózom, forró, sós vízben kifőzöm.
A galuskát a szalonnás káposztára szedem, jól összeforgatom, kicsit még össze is pirítom. Tejföllel tálalom.
6 megjegyzés:
Guszta és finom ! Így szoktam én is csinálni ,lepirítom a káposztát nagyon finom tud lenni.Édeskáposztát is pirítottam már le sztrapacskához az is nagyon finom!
Az, amit mi sztrapacskának hívunk brynzové halušky névre hallgat a szlovákoknál, ellenben ez, amit csináltál, ez a pirított savanyúkáposztás változat MAGA A sztrapacska! ;-)
De eleve a nyers krumplival készülő galuska (halušky) sokféle feltétet kaphat: brynza, tejföl, kapor, szalonna, kolbász, sült hagyma, párolt savanyú káposzta...
Persze ha lehet, nem egyszerre az összeset, mert az nyilván kicsit sok tudna lenni, de ettem már káposztás-brynzás-szalonnás-kolbászosat (igaz, elég durva volt, de finom)
Woohoo, krumplihaluska!! Utoljára Szegeden csináltam, talán itt lenne az ideje ismét. Kíváncsi leszek, hogy veszi az ír krumpli ezt a rámért feladatot. Kétféleképpen készítette mama gyerekkoromban, túróval (ehhez volt a kipirított szalonna, másik nagyanyám vajjal készítette) és savanyú káposztával, ami ugye többnyire télen készült. Csurog a nyálam!!
Morzsa, igazad van, de nálunk a juhtúrós otthon "A sztapacska":-)
Éva, Anazar, tényleg finom, és lehet, kipróbálom majd édeskáposztával is.
Én a krumplit nem reszelem, hanem aprítógépben végzem ki :-)
Hát, ezek után én is ezt fogom tenni:-)
Megjegyzés küldése