2012. január 24., kedd

Savanyúkáposztás sztrapacska



Vacsorára akartam készíteni sztrapacskát, de nem kaptam juhtúrót. Aztán egy gyors ötlettől vezérelve úgy gondoltam, hogy a kifőtt galuskát szalonnával pirított savanyúkáposztával fogom tálalni, és persze adok még hozzá tejfölt is.

Az ötlet jónak tűnt, csak a megvalósítás volt nehézkes: túl nagyra reszeltem a krumplit, így a galuska sehogy sem akart összeállni. Ilyenkor jön jól a leleményes férj a háznál, aki megoldotta a dolgot. Pár fordulat a botmixerrel a sztrapacska-tésztában csodákra képes. Én már lélekben feladtam, de végül mégis elkészült a vacsora. Igazi téli kaja, nagyon jól tud esni ebben a zord időben.

Recept

80 dkg krumpli
2 tojás
liszt amennyit felvesz
kb. 20 dkg füstölt szalonna
50 dkg savanyú káposzta
egy nagy fej hagyma
só, bors
tejföl


A szalonnát felkockázom, kisütöm a zsírját. Rádobom a felaprított hagymát és üvegesre sütöm. Ezután kerül bele a levétől kinyomkodott (ha kell, kimosott) savanyúkáposzta, amelyet puhára párolok (leve ne maradjon) és további felhasználásig félreteszem.

A krumplit nyersen lereszelem a reszelő legkisebb lyukú oldalán, a tojás és a liszt hozzáadásával galuska-sűrűségű tésztát készítek belőle. Kicsit sózom, forró, sós vízben kifőzöm.

A galuskát a szalonnás káposztára szedem, jól összeforgatom, kicsit még össze is pirítom. Tejföllel tálalom.

6 megjegyzés:

Éva írta...

Guszta és finom ! Így szoktam én is csinálni ,lepirítom a káposztát nagyon finom tud lenni.Édeskáposztát is pirítottam már le sztrapacskához az is nagyon finom!

Morzsa írta...

Az, amit mi sztrapacskának hívunk brynzové halušky névre hallgat a szlovákoknál, ellenben ez, amit csináltál, ez a pirított savanyúkáposztás változat MAGA A sztrapacska! ;-)

De eleve a nyers krumplival készülő galuska (halušky) sokféle feltétet kaphat: brynza, tejföl, kapor, szalonna, kolbász, sült hagyma, párolt savanyú káposzta...
Persze ha lehet, nem egyszerre az összeset, mert az nyilván kicsit sok tudna lenni, de ettem már káposztás-brynzás-szalonnás-kolbászosat (igaz, elég durva volt, de finom)

Anazar írta...

Woohoo, krumplihaluska!! Utoljára Szegeden csináltam, talán itt lenne az ideje ismét. Kíváncsi leszek, hogy veszi az ír krumpli ezt a rámért feladatot. Kétféleképpen készítette mama gyerekkoromban, túróval (ehhez volt a kipirított szalonna, másik nagyanyám vajjal készítette) és savanyú káposztával, ami ugye többnyire télen készült. Csurog a nyálam!!

Zsuzsi írta...

Morzsa, igazad van, de nálunk a juhtúrós otthon "A sztapacska":-)
Éva, Anazar, tényleg finom, és lehet, kipróbálom majd édeskáposztával is.

PO írta...

Én a krumplit nem reszelem, hanem aprítógépben végzem ki :-)

Zsuzsi írta...

Hát, ezek után én is ezt fogom tenni:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails