2008. július 2., szerda

Meggy-ribizli fagylalt


Akinek nincs fagyigépe, annak sem kell megtagadnia magától a házi készítésű fagylalt okozta örömöket. Az állaga ugyan nem lesz olyan, mint a fagyizókban vett nyalánkságoké, de legalább tudja az ember, hogy miből készült és tényleg természetes alapanyagokat használhatunk hozzá a saját ízlésünk szerint.
A recept Mary Berrytől származik, gyorsan elkészül és tényleg friss alapanyagokból készítendő, mert nyers tojás is van benne. Aki ettől ódzkodik, inkább készítsen főzött alapú fagyit, a bloggerkollegináknál sok jó főzött fagyi recept van, ha szabin leszek, én is ki fogom próbálni némelyiket.
Én a tejszínes tojásos alapba rendszerint bogyós gyümölcsöket teszek akár fajtánként, akár vegyesen, de próbáltam már csak citrommal is, ami szintén nagyon finom volt.
Ebből a mennyiségből 1.5 liter fagyi készíthető

Recept

4 friss tojás
6+1 evőkanál cukor
3 dl tejszín
20 dkg meggy
15 dkg ribizli
citromlé, csepp fahéj

A gyümölcsöt kimagozom, leszárazom, meghintem egy evőkanál cukorral, facsarok rá egy kis citromlét, teszek rá egy késhegynyi fahéjat és a kezemmel egy kissé megmarkolászom, hogy kissé összetörjön, de azért darabos maradjon. További felhasználásig félreteszem.
A tojásokat szétválasztom. A sárgákat villával felverem, a fehérjékből 6 evőkanál cukorral kemény habot verek. Másik edényben a tejszínt lágy habbá verem. Óvatosan, széles mozdulatokkal a tejszínhabba forgatom a fehérjehabot, meg a tojássárgákat, beleöntöm a gyümölcspépet, összekeverem, formákba/dobozokba merem és egy éjszakára mélyhűtőbe teszem. Tálalás előtt kb. 20 percre kiveszem, hogy kicsit kiengedjen, majd gombócokat formálok belőle és kínálom. (A fagyikanalam eltűnt a nagy hurcolkodásban, így a gombócozás most elmaradt...)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails