2008. augusztus 13., szerda

Hal édes-savanyú mártással


Gőzerővel megy az olimpia, követjük is az eseményeket egész nap. Úgy elkapott a kínai láz, hogy elővettem a wokomat és abban főztem meg az ebédet. A kiinduló pont a fagyasztóban megbúvó pangasius – cápaharcsa – filé volt, de egyáltalán nem tudtam, mit kezdjek vele. Aztán addig néztem a pekingi közvetítést, hogy bevillant : kínai kaja lesz ebédre.
Ha nagyon éhesek vagyunk, néha viszünk haza kínait a budakalászi Corából. Attila az esetek 90 %-ban édes-savanyú csirkefalatokat szokott enni, ezen felbuzdulva én meg úgy gondoltam, miért ne lehetne valami hasonlót előállítani itthon, halból. A megvalósított ételhez végül többféle receptet kombináltam össze, a végeredmény pedig olyan jól sikerült, hogy többé nem fogjuk megvenni, inkább megcsináljuk mi. A leírás alapján bonyolultnak is tűnhet az elkészítés, de egyáltalán nem az, 45 perc alatt megvan az egész.


Recept


75 dkg pangasius (cápaharcsa) filé


A páchoz
két evőkanál szójaszósz
egy evőkanál víz
egy evőkanál olaj
két gerezd fokhagyma felaprítva
két centis gyömbérdarab felaprítva
egy kiskanál só és cukor

A bundához
Egy tojás
hat evőkanál liszt
késhegynyi szódabikarbóna
hideg víz

A mártáshoz
Egy közepes fej hagyma
Két centis gyömbérdarab
Egy paradicsom
Egy ananászkonzerv a levével
két evőkanál paradicsompüré (most Mutti Passata volt)
két evőkanál szójaszósz
egy evőkanál keményítő
egy kiskanál erőspaprika-krém
só, cukor, ecet

A halat falatnyi darabokra vágom. A pác hozzávalóit összekeverem, a halat 15-20 percig pácolom a keverékben.
Ezalatt elkészítem a mártást, amihez a wokban olajat forrósítok és egy-két percig sütöm benne a felaprított gyömbért a nagyobb darabokra vágott hagymával. Ekkor hozzáadom a nyolcadolt paradicsomot, a lecsöpögtetett ananászt, és tovább sütöm egy-két percig. Beleöntöm a szójaszószt, a paradicsompürét, az ananászlé felét, jól elkeverem, sóval, pár csepp ecettel, paprikakrémmel ízesítem, nagy lángon tovább kevergetem. A maradék ananászlében elkeverem a keményítőt és ezzel kissé besűrítem a mártást. Ha kell, még cukorral lehet édesíteni (most nem kellett). További felhasználásig félreteszem.
A bundázáshoz szükséges hozzávalókat összekeverem, és sűrű masszává dolgozom az ehhez szükséges mennyiségű vízzel. Inkább sűrűbb legyen, mint híg, mert nem fog megtapadni. Ha azt észlelem, hogy nagyon sűrű, a hal páclevével higítom, ami jó ízt ad neki.
A haldarabokat a tésztába mártom, bő, forró olajban aranysárgára sütöm, majd papírtörlőn jól lecsepegtetem. A kisült halat beleforgatom az ananászos mártásba, egy-két perc alatt összemelegítem és főtt rizzsel tálalom.
Csirkével is ugyanígy készíthető.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Valami hasonlón már én is gondolkoztam, jó ötletet adtál! Mostanában sokat nézem Kylie Kwong most vetített sorozatát a paprikán, már onnan is sok ihletem lett, habár sokszor elsikkadok a részletek felett, mert - különösen Für Anikó kissé modoros, ám épp ettől zseniális szinkronjával - szinte elvarázsol a csaj :)

P.S. A cimkét elírtad, a pangasius édesvízben él.

Zsuzsi írta...

Igazad van, már javítottam is.
Kylie Kwong műsora tényleg fantasztikus, ha tehetem, én is megnézem. Für Anikó hangja még jobb hozzá, mint a sajátja, ő túl katonás. A receptjei meg egyszerűek és fantasztikusak.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails