2008. augusztus 24., vasárnap

VKF XVIII/2. Túrós pogácsa


Másik VKF-es receptem a túrós pogácsa, az egyetlen hagyományos sós sütemény, amit készíteni szoktam.
Igazság szerint nem rajongok az élesztős tésztákért, sem az édes, sem a sós sütemények terén, ezért amikor rátaláltam erre a receptre, nagyon örültem.
A recept igen egyszerű, mindenből ugyanakkora mennyiséget kell venni hozzá, összegyúrni, pihentetni, majd sütni és kész is van. Általában nagyon nagy sikere van, akármennyit csináltam eddig – jó sokat, mert társaságba szoktam vinni - , egy órán belül írmagja nem maradt. Fő előnye, hogy ha mégis maradna belőle, akkor sem szárad ki, puha marad.
A tetejére én általában sajtot teszek, de bármilyen maggal vagy köménnyel is nagyon finom.
Jelen esetben a túrómennyiség fele félzsíros tehéntúróból, másik fele juhtúróból tevődött össze.


Recept

30 dkg túró (fele tehén-, fele juhtúró)
30 dkg vaj
30 dkg liszt
egy tojás+ még egy a kenéshez

a tetejére reszelt sajt.


A hozzávalókból a sajt kivételével tésztát gyúrok. A vajat legegyszerűbb a sajtreszelő legnagyobb fokán belereszelni.Nem kell megijedni, ha ragad, ez természetes, nem kell több liszt bele. A kész tésztát folpackba csomagolva legalább egy órát pihentetem a hűtőben, de még jobb, ha egy éjszakát vár.
Másnap kinyújtom, kiszaggatom, megkenem tojással, megszórom reszelt sajttal és előmelegített 200 fokos sütőben aranysárgára sütöm kb. 25 perc alatt. Melegen kínálom.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kb milyen vékonyra (vastagra)nyújtod? Gondolom, mivel sem élesztő sem sütöpor nem kell bele nem igazán nő meg.
Sziszi

Zsuzsi írta...

Szia!
Kb. ujjnyi vastagra nyújtom. Kicsit azért megnő, olyan kétujjnyira.

Névtelen írta...

Tegnap este megsütöttem egy fél adagból, de valamit elrontottam mert nagyon "zsiros" lett - persze azért egy pillanat alatt elfogyott!
Köszi:Sziszi

Zsuzsi írta...

Szerintem nem volt elég magas a hőfok:-(

Névtelen írta...

I. Pipi
Zsuzsi, a tepsit amibe a pogacsakat teszed, kivajazod, kilisztezed? Valamint amikor nyujtod, akkor is teszel lisztet ala? Ha igen, akkor ezt a nyujtashoz valo liszted a megadott lisztmennyisegbol kell levenni, vagy pluszban adhatom hozza (mert felveszi a teszta nyujtas kozben)?

Zsuzsi írta...

Szia!
Sosem használok a tepsihez lisztet és vajat, csak sütőpapírt teszek bele és arra mennek a pogácsák. Nyújtásnál kicsit alálisztezek,ez pluszban megy rá, de nem lesz száraz tőle a pogácsa, mert a tésztában van bőven zsiradék.

Névtelen írta...

Koszi, majd beszamolok milyen lett. Sutopapirom nincs, ugyhogy marad a vaj+liszt. Plusz itt (Irorszag) csak 'leves' turot lehetett kapni igy en meg adtam hozza egy kis lisztet pluszben. Vagy sikerul, vagy nem, majd megirom estefele.
I. Pipi

Névtelen írta...

Hat a ferjem szerint jol sikerult nagyon, holott itteni turobol keszult (csak tehen). Nekem nem megnovekedett magassagra, hanem inkabb szetterult de csak egy kicsit, igy inkabb tallerok lettek mint pogacsak. Szaggatni sem szaggattam, hanem a kezemmel formaztam, talan a taller forma ennek is koszonheto (nem annyira pogacsas...)
Koszi meg1x
I. Pipi

Zsuzsi írta...

Örülök, hogy tetszett. Ezek egyébként nem azok a magasra növő pogácsák, úgyhogy biztos tökéletes lett:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails