2008. november 6., csütörtök

Almával sült csirkemell


Hétvégén jöttek a nagymamák unokázni, ezért gondoltam, főzök is valamit, ne maradjanak éhen. Kreativitásomat is hasznosítanom kellett, mert a szentendrei önkormányzat ördögi – és meglátásom szerint egyben törvénytelen – machinációi révén a legnagyobb magyar pénzintézet nemes egyszerűséggel zárolta a bankkártyámat, így nem jutottam a pénzemhez, tehát vásárolni sem tudtam péntektől keddig. Ez igen érzékenyen érintett, mert nem igazán tartok magamnál készpénzt. Áldom az eszem, hogy spájzolós típus vagyok, így nem maradtunk éhen.
Ez a szerencsétlen közjáték ahhoz vezetett, hogy az itthon fellelhető élelmiszerekből kellett alkotnom. A végeredmény ízlett mindenkinek, meg fogom ismételni.

Recept

2 csirkemell
2 alma
10 dkg húsos füstölt szalonna
8 szelet sajt (ezúttal mozzarella)
olaj
8 dkg vaj,
só, bors, rozmaring
2 dl tejszín
2 dl száraz pezsgő
csipet cukor
fahéj

A csirkemelleket megfelezem, a feleket lapjában két szeletre vágom, így 8 húsdarabot kapok. Ezeket megsózom, borsozom és az olaj és 4 dkg vaj keverékén, amelybe pár levél rozmaringot dobtam, elősütöm. A megmaradt zsiradékhoz adom a maradék vajat, a pezsőt és a tejszínt, pár perc alatt picit besűrítem, ízesítem csipetnyi cukorral és fahéjjal. A hússzeleteket egy tepsi aljára rakosgatom, a pezsgős mártást rájuk öntöm.
Minden szeletre teszek egy szelet almát, egy szelet sajtot és egy kis szelet szalonnát.
A sütőt 200 fokra előmelegítem és a megrakott csirkemellet addig sütöm, amíg a szalonna ropogós lesz és a sajt is megolvad.
Kukoricás rizzsel tálaltam, melyet a tejszínes szafttal meglocsoltunk.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

A szükség nagy úr :) de akinek ilyen készletei vannak, az könnyen alkot. Blokád esetén meddig tartasz ki? Nálunk is vannak készletek, de most erősen megfogyatkozva, ideje lesz feltöltenem.
Tényleg, mit tud az önkormányzat, hogy a bank zárolja a kártyát?

Zsuzsi írta...

Februárban kiküldi a szeptemberben fizetendő súlyadó-csekket, amit te elfelejtesz befizetni, utána pedig minden előzetes figyelmeztetés nélkül inkasszálja a pénzed, és 17 ezer forint miatt ideiglenesen megfoszt minden vagyonodtól.
Szerintem a készleteim egy hétig biztos kitartanak, de ha nagyon kreatív vagyok, akkor 10 napig is húzhatjuk.

Névtelen írta...

A fenébe a zönkorményzattal. Szerencsére a zén banxámlaszámom nem tuggyák, pedig notórius súlyadókésvefizető vagyok. Na de nem csak akkor tud teljesen blokkolni, ha a már csak a hitelkereteden is 17e volt?
Amúgy egyszer a céges banmxámlám akarták inkasszálni, mert nem egy körbetartozási lánc részese voltam, és késtem két hetet az iparűzésivel. De a vicces az volt, hogy akkor már vagy egy hete átutaltam a pénzt, csak lssan őröltek a malmok, így fél napig szaladgáltam mindenféle igazolással, mire elhitték. Pedig a pénz meg prompt kellett volna egy másik munkához....

Egy hétig azért mi is kihúznánk, bár húsárut nem tartok készleten, kivéve némi kolozsvári szalonnát és néhány halkonzervet :)

Zsuzsi írta...

Na, szerintem ezért törvénytelen, ugyanis hitelkeretem ötszámjegyű volt az inkasszó idején....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails