2008. november 17., hétfő

Csokoládés mogyorótorta (liszt nélkül)


Megint sütöttem a hétvégén, mert meglátogatott minket a nagymamákból álló babanéző különítmény. Egyszerűen elkészíthető receptet kerestem és meg is találtam a Nagy Süteménykönyv című szakácskönyvemben (írta: Gabula András- Halmos Monika - Korpádi Péter - Patyi Árpád, kiadta a Szalay Könyvkiadó 2006-ban) . A könyv amúgy szép kivitelű, jók a fotók, de a receptek nem igazán nyerték el a tetszésemet, mert egy recepten belül pontos mértékegységek is szerepelnek, de emellett bögrét is emleget, ezt pedig én így együtt nem szeretem, ráadásul mértékegység-átváltó sincs benne. Mint már korábban említettem, sütésnél szeretek pontos mennyiségek alapján, recept szerint eljárni, főzésnél viszont inkább vagyok kreatív, talán ezért nem tetszett annyira ez a könyv.
Mindenesetre a kiválasztott csokoládés mogyorótorta jól sikerült, bár némileg módosítottam a recepten.

Recept

25 dkg 60 %-os étcsokoládé
6 tojás szétválasztva
8 evőkanál cukor
egy evőkanál rum
20 dkg mogyoró

A mogyorót durvára töröm, ezt legjobb úgy megtenni, hogy a zacskót konyharuhába tekerem és sodrófával elnáspángolom. Ha ez megvan, száraz serpenyőben kis lángon megpirítom, majd félreteszem. A csokoládét összetördelem, vízgőz felett megolvasztom, és hagyom langyosra hűlni.
A tojássárgákat a cukorral addig keverem, amíg habos nem lesz és kifehéredik. Hozzáadom az olvasztott csokit, a rumot és a mogyorót és ezzel is összekeverem. Másik edényben kemény habot verek a fehérjékből, majd óvatosan beleforgatom a csokoládés masszába.
Az egészet kivajazott kapcsos tortaformába öntöm és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt megsütöm.
Hidegen, jéghideg tejszínnel nyakon öntve a legfinomabb.

1 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Dióhegyek vannak nálunk, így azzal fogom kipróbálni! Köszi a receptet!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails