2009. június 5., péntek

Epres lepény


Már megint egy édesség. Nem tehetek róla, de mostanában valahogy ezek kerülnek ki a kezem alól. Persze nem csak süteményt eszünk, de például az egyik olyan ebédünket, amiről írni szerettem volna, elfelejtettem lefényképezni, kép nélkül meg nem teszem fel. Érdekes módon a sütikről mindig készül fotó….
Aki nem édesszájú, annak pár bejegyzést még várnia kell, mert tényleg desszertek vannak a tarsolyomban, de igyekszem a ragadozók kedvére is tenni.
A recept F. Nagy Angéla Gyümölcsből télen-nyáron című könyvéből származik, ebben nagyon jó ötletek vannak a gyümölcsök felhasználására, emiatt nem véletlen, ha úgy kell a szállongó lapjait összevakarnom, amikor keresek valamit.
Ez a sütemény egy klasszikus házi kevert tészta, én minden gyümölcslepényt így készítek, ez vált be leginkább. Mindig jól sikerül, a tészta nem szárad ki, szaftos puha még másnap is már ha addig kitart.

Recept


20 dkg vaj
20 dkg liszt
20 dkg cukor
4 tojás
fél csomag sütőpor
egy teáskanál vaníliakivonat vagy egy citrom reszelt héja és leve
a tetejére 50 dkg eper
vaj a forma kikenéséhez

A vajat és a cukrot robotgéppel jó habosra keverem, hozzáadom a citromhéjat és levet vagy a vaníliát (esetleg mindkettőt), a sütőport. Utána egyenként jól eldolgozom benne a tojásokat, végül beleszitálom a lisztet, és ezzel is kikeverem. A masszát kivajazott kapcsos tortaformába töltöm és a tetejét kirakom a megmosott, megtisztított eperrel. Ha a gyümölcs túl nagy szemű, fel is lehet darabolni. A sütőt 180 fokra előmelegítem, beteszem a süteményt, és ezzel egyidejűleg csökkentem a hőfokot 160 fokra, így fejezem be a sütést. Tűpróbáig sütöm, ez kb. 45 perc nálam. Szobahőmérsékletre hűtve tálalom.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

elofordulhat hogy nekem kb 75 perc ugyanaz ami neked 45? eleg modern sutom van pedig...

koszi,

I. Pipi

Zsuzsi írta...

kizártnak tartom, nem lehet, hogy elmértél valamit?

Névtelen írta...

hat pedig 75 percig sutottem kb, es nagyon jo lett a teszta (szerintem jol mertem mident). Ami nem sikerult az az, hogy az osszes eper es afonya lesullyedt a suti legaljara egy csikba, nem maradt olyan szepen a tetejen, mint neked.... De ettol fuggetlenul nagyon finom lett.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails