2009. június 27., szombat

Gondolatok a hozzátáplálásról


Mostanában sok bejegyzés születik a hozzátáplálásról, gondoltam, én is megírom az enyémet.
Zsófival a kóstolgatást öt hónapos korában kezdtük, mert nagyon érdekelte az evés, meg persze amit mi eszünk. Napi háromszor eszik „rendes” ételt, reggel, meg este pedig szoptatom. Üveges bébiételt nem adtam neki, én főzök, amit kapott már, az a tejpép gyümölccsel kiegészítve, ezt szereti.
Az első „szilárd” táplálék az alma volt, lereszelve. Soha nem felejtem el az arcát, amikor megkóstolta az édes-savanyú pépet, olyan volt, mint aki citromba harapott, de azért buzgón ette. Ez az arcocska egyébként az új ízek kóstoltatásánál visszaköszön.
Hathónaposoknak az almán kívül a közkézen forgó táblázat szerint lehet még adni őszibarackot, meggyet, a zöldségek közül pedig krumplit, répát, sütőtököt, céklát, és gesztenyét. Ezek a növényi élelmiszerek gabonapelyhekkel egészíthetők ki.
Fél éves korban mindent megkóstoltattam vele, kivéve a gesztenyét. A krumplit először nem szerette, a céklát nem eszi, a többi ízlett neki.

Ami a kedvencei közé tartozik, az a kásává főzött, később leforrázott zabpehely, meggyel, almával, körtével vagy banánnal kiegészítve. Általában ezt kapja első étkezésként, mostanában egy kiskanál túróval vagy joghurttal keverve, a siker a mai napig nem marad el.

Ebédre valamilyen főzeléket kap, amihez most már alkalmanként húsfélék is társulnak, heti háromszor.

Zöldfélék közül kedvence mostanában minden, ami zöld színű, úgymint spenót, sóska – ezekkel a magas oxálsav tartalom miatt vigyázni kell, csak heti egyszer javasolt - , na meg a brokkoli. Ezeket kevés vízben főzöm meg egy krumpli társaságában, két csepp olívaolajjal, majd botmixerrel épp csak keverek rajta egyet, ugyanis a kisasszony nem szereti a teljesen pépes ételeket, inkább elnyammog a darabkákon. További új kedvenc a paradicsom, akár főzve, akár nyersen, meg a gesztenye répával és hússal összefőzve.

A húsokat is bevezettük már, leányom legnagyobb örömére, aki igazi ragadozó, sajátságos ízléssel megáldva. A csirkéért nincs nagyon oda, viszont a májat, nagyon sovány sertés-és marhahúst boldogan eszi. Az elején próbálkoztam azzal, hogy megfőzöm a húst, és adagokban lefagyasztom, de nem igazán szerette az így készített ételek ízét.

A főzelékeket általában krumplival sűrítem, de néha rizst, kukoricadarát vagy zabpelyhet is alkalmazok e célra. Mindig teszek bele egy mokkáskanál olívaolajat, fűszerezésként pedig saját magunk termelte petrezselyemzöldet (tiszta bio), kaprot, és a kedvenc fokhagymát, persze nagyon kis mennyiségben. Most evett először tésztát –tojásmenteset, durumliszttel – hússal és paradicsomszósszal, hát, el volt tőle ragadtatva.
Vacsorára általában főzelék maradékát kapja, főétkezések közt gyümölccsel szoktam megkínálni, de néha becsúszik egy-egy szoptatás is.
Mivel újabban állandóan belenyúlkál a tányérba, úgy érzem, közeledik az idő, hogy maga próbáljon meg kis falatkákat elvenni. Kenyérvéget szoktam adni rágcsálni, azzal könnyen megbirkózik, és kísérletképpen adtam már apróra vágott sárgabarackot is, tányérról, pár darabot sikerült is a szájába tennie, aminek szemmel láthatóan nagyon örült.
Fentiek alapján elmondhatom, hogy szerencsém van, lánykám nem válogatós, szívesen fogadja az újdonságokat és szeret enni.
Kíváncsian várom olvasóim tapasztalatait is a témával kapcsolatban.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Zsuzsi,

nekem három gyerekem van, három különböző ízlésvilággal. A hozzátáplálásnál szerintem a legfontosabb az allergén anyagok minél későbbi bevezetése (én pl. a gluténes ételeket csak 8-10 hónapos koruk után adtam) ill. figyelni, hogyan alakul a babánk izlése. Az evést erőltetni nem szabad, mert egy életre rossz evővé tudjuk tenni a gyerköcöt. (Sajna erre van példa a családunkban....)
Nekem a legfontosabb mindig az volt, hogy EGYÜTT egyen a család, a babáink is amint ülni tudtak, ott voltak velünk az asztalnál, így természetessé vált az érdeklődésük a tányérunkból jövő finom falatok iránt. Sőt jó játék, ha előbb Anya tányérjából kóstolgat, majd a bátyusok etetik meg szép sorban :-)
Egy éves koruk után, amikor már kevesebbet (de annál tudatosabban) esznek, lehet kreativkodni, sajt hajó, uborka matróz, répa evező stb. Ez mindkettőnknek jó játék :-)
Kicsit hosszú lettem, bocsánat, de a gyerekeimről napokig tudnék mesélni, talán megbocsátható bűn.... :-)
Mackómama

Zsuzsi írta...

Mackómama, az együttevést én is nagyon fontosnak tartom, ha lehet, gyakoroljuk is.
Pont most volt az M1-en egy műsor a táplálkozásról, ahol az 1. sz. Gyermekklinika főorvosa elmondta az új táplálozási ajánlást, amely szerint a gluténtartalmú élelmiszerek bevezetését az anyatejes táplálással egyidejűleg, 4-7 hónapos korban célszerű megtenni, mert az a vizsgálati tapasztalat, hogy anyatejjel együtt fokozatosan adva jóval ritkább az allergia megjelenése.
Én az egyetlen lányomról is igen sokat tudok beszélni, hát még a három lenne:-)

Marcsi írta...

Zsófi egy tündérmanó, nagyon széééép!!!!!!!

Névtelen írta...

Nagyon cuki babád van:)

Névtelen írta...

Szia Zsuzsi,

az én fiam 10 hónapos és majdnem ugyanúgy csináltam mindent a hozzátáplálásnál, mint te, de sajnos én jópárszor adtam neki üveges bébiételt is, mert nem mindig van időm főzni. A kérdésem az lenne, hogy hogyan főzöd meg a zabpelyhet? Mennyi ideig és mennyi vízben főzöd? Bocs, ha buta kérdésekkel zaklatlak.

egy másik Zsuzsi

Zsuzsi írta...

Szia Zsuzsi!

Most, hogy már 8 hónapos a leányzó, inkább forrázom. 2-3 evőkanálnyit leöntök annyi forró vízzel, amennyi ellepi, kb. 10 perc alatt felszívja a vizet, és megpuhul. A vizet vízforralóval melegítem, kb. 2 perc.
Régebben megfőztem, itt azért több vizet használtam, mondjuk annyit, hogy egy ujjnyira lepje el a pelyhet. Szerintem a forrázós módszer gyorsabb és egyszerűbb.

sylblog írta...

Zsuzsi!

Nem tudom,hogy hány hónapos kortól adtad a kislányodnak a zabpehlyhet, de ez is tartalmaz glutént, így én csak 8 hónapos kortól adtam a babámnak. Addíg kölest, rizst, kukoricadarát vagy kukoricapelyhet.

Zsuzsi írta...

Fél éves korától, mert egyrészt benne van a táblázatomban, másrészt hallottam az új hozzátáplálási ajánlásról, hogy a glutént anyatejes védelemben célszerű bevezetni, az új klinikai vizsgálatok szerint.

Névtelen írta...

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a választ, ki fogom próbálni.

Zsuzsi

Unknown írta...

szia zsuzsi, nekem is van egy 11 honapos kisfiam, o mindent eszik valogatas nelkul, ragni utal (pedig mar 8 foga van) ugyhogy a darabosat is addig forgatja a szajaban amig meg nem puhul es egyben le nem tudja nyelni :)
glutent en is ugy tudom 1 evig nem jo adni, a koles nalunk bejott, csakugy mint a rizs. en adok bebietelt, a fiam imadja!!! csak meg kell nezni, hogy cukormentes legyen. cukor- es glutenmentes kajatippek: rizs-es kukorica alapu extrudalt kenyerek (csikokra torve ragcsanak kivalo),kukoricalisztbol keszult tesztak, almaszirom szaritva, rizstej (en allati tejet sem adok a gyereknek, a szojatejet kesobb) van cukormentes vanilias, isteni!!!

Zsuzsi írta...

Kislányom most volt egy éves, kapja a gluténtartalmú élelmiszereket is, úgy tűnik nincs vele probléma. Tejtermékeket 8 hónapos korától kap, mostanáig csak savanyítottakat, tejet próbáltuk fél decivel, megitta, de azért nem olyan lelkes.
Kedvencei közé tartozik a puliszka túróval. Cukrot nem adok neki, de hétvégén néha kap kis darab házisüteményt, szerintem enni belefér.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails