2009. június 8., hétfő

Nonna Luciana almás süteménye


Van nekem egy kolléganőm, akinek olasz a férje. Az ő anyukájától származik ez a süteményrecept. Ági körülbelül egy hónapja már megígérte, hogy beavat a világbajnok almás süti készítésének fortélyaiba, de elfoglalt anyuka lévén, valahogy sosem jutott ideje arra, hogy lediktálja a receptet. Egy hete azonban birtokomba került a tudás, és mivel azt hallottam, hogy nagyon finom a süti, el is készítettem.
Nem csalódtam, tényleg nagyon finom és könnyen elkészíthető édesség kerekedett ki a dologból. A sok almától a tészta könnyű lett, olyan, mint valamilyen felfújtszerűség, illetve nem pontosan olyan, de aki kíváncsi rá, próbálja ki.
Az almát bele lehet tenni kicsi darabokban is, vagy reszelve, én ez utóbbit választottam, mert talán ez kevesebb időt vesz igénybe, mintha kicsi kockákra vágtam volna a gyümölcsöt.
Egy dolgon változtattam csak a megkapott recepthez képest: a tetejére szánt cukros vajhoz én egy kis fahéjat is tettem, mert nagyon szeretem.

Recept

1 kg alma (a recept szerint golden)
25 dkg liszt
15 dkg cukor
12,5 dkg vaj
2 tojás
1 citrom reszelt héja
1 sütőpor
2 kanál zsemlemorzsa+ vaj a tepsihez
fahéj

A két tojást 12 dkg cukorral habosra keverem, majd beledolgozok 10 dkg olvasztott vajat. Utána hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és a citrom reszelt héját is. Jól összekeverem. Egy sűrű masszát kapok, azonban nem kell megijedni, az alma fogja fellazítani az egészet.
A gyümölcsöt megtisztítom és kis darabokra vágva vagy reszelve belekeverem a tésztába.
Egy kapcsos tortaformát kivajazok, megszórom zsemlemorzsával és beleterítem az almás tésztát. A maradék 2,5 dkg puha vajat a 3 dkg cukorral és fahéjjal összedolgozom és kis darabokban a tészta tetején elosztom, ahol majd kicsit ropogós kérget fog képezni (ez a legjobb az egészben). A süteményt előmelegített 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt megsütöm.
Ági a lelkemre kötötte, hogy nehogy forrón próbáljuk megenni, bírjuk ki, amíg kihűl. Ennek megfelelően jártam el:-).

3 megjegyzés:

viKING írta...

Elkészítettem és szerintem jó lett,bár egy-két dologban bizonytalan vagyok.
Az 1 kg alma reszelés előtt vagy után értendő?
A kész süti belseje egy picit nedvesebb, ez lehet az alma miatt van? Ilyennek kell lennie?

Zsuzsi írta...

Igen, az alma még tisztítás előtt legyen egy kiló, és nem rendellenes, ha belül picit nedvesebb, ez a gyümölcstől van. Remélem ízlik azért!

viKING írta...

Köszönöm a választ, akkor megnyugodtam, hogy mindent jól csináltam. :)
Ízlik persze! :)

Barátunk kertjében van egy nyári almafa, ami roskadásig van almával.
Sok-sok kilót menekítettünk ki onnan, mert egyébként a földön rothadt volna meg az egész.
Így most mindenféle almás recepteket vadászok. Persze csinálunk belőle almalevet is, meg eszegetjük natúr is.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails