2009. augusztus 11., kedd

Könyvajánló: Rick Stein - Francia Odüsszeia


Az Alexandra Kiadó rendkívüli akciójának köszönhetően féláron jutottam hozzá Rick Stein Francia Odüsszeia című könyvéhez.
Rick Stein Nagy-Britannia egyik kedvenc szakácsa, számomra az első számú halszakács, erről ebben a könyvben is tanúbizonyságot tesz. A könyvből azonos címmel tévésorozat is készült, amely nálunk a TVPaprikán volt látható.
A Francia Odüsszeia fényképekkel gazdagon illusztrált útinapló és szakácskönyv is egyben: a szerző otthonából, a cornwalli Padstowból indulva bárkán csorog le Bordeaux-n keresztül Marseille-be a francia csatornarendszeren, miközben az egyes tájegységek jellegzetes ételeit bemutatja, sőt alkalomadtán meg is főzi.
A könyv újdonsággal szolgálhat azoknak is, akik a tévésorozatot már látták, ugyanis olyan receptek is találhatók benne, amelyek a filmben nem láthatók.
A kötetben először az útinaplót olvashatjuk, ezt követi a szakácskönyv, amely levesek és előételek, könnyű ebédek, hal-és kagylóételek, szárnyas-és vadételek, húsételek és belsőségek és desszertek receptjeit osztja meg az olvasóval. Külön kiemelendő az utolsó fejezet, amelyben számos köret, illetve francia alapkészítmény leírását tartalmazza a pommes sarladaise-től a rouille-ig.
Nekem azonban egy dolog hiányzik, ami nem más, mint a megöregedett Jack Russell terrier, Chalky, Stein hűséges társának fényképe, aki ezt az utat már csak a szerző gondolataiban kísérte végig.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails