2009. december 23., szerda

Karácsonyi sütemények 2009


Miután sikerült végre a gép elé ülnöm, most a karácsonyi aprósütemények receptjeire kerül sor. Idén nem igazán készültem újdonsággal, mint mindig, most is sütöttem vaníliás kiflit, újra elké- szült a hósipka is, és készítettem egy mogyorós kekszet is, a tavalyi mogyorós csillag receptjét kicsit átvariálva. Ez utóbbinak a receptjét fogom most leírni, ha nem is Szenteste, de karácsony első napján meg lehet vele lepni a családot. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a mogyoró NEM FÖLDIMOGYORÓ, hanem törökmogyoró, mert mostanában lépten-nyomon beleütközöm abba a tévhitbe, hogy az emberek azt hiszik, süteményekben a mogyoróhasználat a földimogyorót jelenti)

Recept

8 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg őrölt mogyoró
20 dkg liszt
12,5 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
5 dkg cukor
egy kiskanál vaníliakivonat
10 dkg mogyorós krokant

A barackot apróra vágom, összekeverem a mogyoróval, liszttel, cukorral, vanília kivonattal belereszelem a vajat, hozzákeverem a tejfölt és összegyúrom. Ezután két órára folpackba csomagolva mehet pihenni a hűtőbe. Az idő elteltével kinyújtom, néhai nagymamám százéves, cakkos szélű kekszformájával kiszúrom. Minden keksz tetejére egy csipet mogyorós krokantot nyomkodok és sütőpapírral bélelt tepsire teszem, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt kisütöm. Rácson kihűtöm, és mehet a kekszesdobozba.

2 megjegyzés:

duende írta...

Nagyon szép, meghitt, örömteli Ünnepet kívánok!

Zsuzsi írta...

Duende, hasonló szépeket nektek is!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails