2010. január 4., hétfő

Csöröge


Az év gasztronómiai szempontból rögtön egy melléfogással kezdődött.
Attila gyakran emlegeti, hogy nagymamája milyen finom csörögefánkot csinált, így gondoltam, meglepem. Mivel rosszul vagyok azoktól a süteményreceptektől, amelyekben öt meg nyolc tojást, sőt, csak tojássárgát kell használni, F. Nagy Angéla olcsó csöröge-receptjét választottam. A tészta gyönyörűen összeállt, kis gyakorlással a formázás is sikerült, el sem égettem, egyszóval minden klappolt. Szerintem. A célszemély ugyanis, amikor megkóstolta, közölte, hogy ezt bizony elrontottam, mert olyannak kellene lennie, mint a szalagos fánk. Hiába bizonygattam, hogy a csöröge nem élesztős tésztából készül, és a neve is azért ilyen idétlen, mert a tészták szinte csörögnek, ha egymásra kerülnek, nem hitt nekem. Utánanéztem, és rájöttem, hogy van, ahol rendes fánktésztából készül a csöröge. Én meg még erről nem hallottam sose. Így jártam, hiába, a jó pap is holtig tanul.
Egyébként finom volt. Szerintem.

Recept

25 dkg (rétes)liszt
2 tojás
egy evőkanál rum
egy evőkanál porcukor
csipet só
diónyi vaj
kevés tejföl
olaj a sütéshez
lekvár a tálaláshoz

A lisztet a tojással, sóval, cukorral, rummal, vajjal és kevés (egy-két evőkanál) tejföllel rugalmas tésztává gyúrom. Kinyújtom késfok vastagságúra és tenyérnyi téglalapokra vágom. Minden forma közepén ejtek egy metszést, amelyen a téglalapok rövidebbik oldalait átbújtatom, így kapom meg a jellegzetes csöröge-formát. A fánkokat bő forró olajban aranysárgára sütöm, lecsepegtetem, és frissen, lekvár kíséretében tálalom. Ha áll, már nem olyan jó, de ez nem túl nagy adag ahhoz, hogy maradjon belőle.

7 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Nálunk is ilyen volt a csöröge, de én valahogy nem szerettem, talán pont azért, mert "csörgött", szóval száraz volt.

Valahogy nekem se áll még rá a kezem a fánkkészítésre, még egy hét van vízkeresztig.

Zsuzsi írta...

Hát, az enyém rááll, csak egy kis újítást akartam. Nem jött be, de ki fogom próbálni szalagos fánk tésztájából is.

szepyke írta...

Imádom és még soha nem csináltam. Sehogy. Muszáj leszek beleásni magam a témába, vagy kunyerálni máshonnan!:)

BeckZsu írta...

Én sem hallottam még kelt tésztából. De ilyet sem szoktam sütni, mert csak én szeretem. Ha tudnék összesen 4-5 darabos adagot, jó lenne.

Zsuzsi írta...

Zsu, szerintem ha megfelezed ezt a mennyiséget és szép nagyokat csinálsz, meglesz az:-))

Unknown írta...

Boldog új évet kívánok Nektek!

Épp a hétvégén ettem csörögét a Bock Bisztróban, úgyhogy örömmel olvastam Nálad a receptjét - így itthon is el fogom tudni készíteni ;) Errefelé kelt tésztából sütnek hasonlót, az tényleg száraz és csörög, de abszolút hiányzik belőle minden íz.

Zsuzsi írta...

Beatbull, BÚÉK neked is, remélem, ízleni fog a csöröge!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails